stereometria
Patryk:

Tworząca stożka ma długość l i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. W stożek ten
wpisano sześcian tak że cztery jego wierzchołki należą do powierzchni bocznej stożka zaś
cztery pozostałe należą do podstawy stożka. Znajdź długość krawędzi sześcianu.
Czy mogę to zrobić w następujący sposób? Bo podejrzanie mało obliczeń i nie wiem czy dobrze
zobrazowałem sytuacje na rysunku...
z + y = l
a −−> krawędź sześcianu
z+y = l
a(cosα + 0,5sinα) = l
13 mar 14:57
wredulus_pospolitus:

rysunek nie odpowiada faktycznej sytuacji

d −−− PRZEKĄTNA podstawy sześcianu
13 mar 15:04
Patryk: A dało by się to przedstawić przestrzennie jakoś? Ciężko mi jest wyobrazić dlaczego tam
wychodzi prostokąt tzn. a i a√2
13 mar 15:28
13 mar 15:30
wredulus_pospolitus:

trochę krzywo mi wyszedł ten sześcian ... ale mam nadzieję że widzisz teraz to.
13 mar 15:32
Patryk: O tak, już wiem w czym rzecz. Dzięki wielkie
13 mar 15:43