bryła wpisana w bryłę
Szczeniak: Tworząca stożka ma długość l i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. W stożek ten
wpisano sześcian tak, że cztery jego wierzchołki należą do powierzchni bocznej stożka, zaś
cztery pozostałe należą do podstawy stożka. Znajdź długość krawędzi sześcianu.
Bardzo proszę o rysunek, z resztą mogę działać sam
9 kwi 21:28
iteRacj@:

na przekroju lepiej widać o co chodzi
9 kwi 21:56
Szczeniak: Dziękuję Ci

dla |AC|=a wynik miałem niepoprawny, a tu okazuje się, że |AC|=a
√2, ciężko mi
to sobie wyobrazić, rozjaśniłby ktoś?
9 kwi 23:25
9 kwi 23:43
Mila:
9 kwi 23:44
iteRacj@:
Mila a to nie tak wygląda?
9 kwi 23:47
iteRacj@: o "denko" czyli podstawę chodzi
9 kwi 23:51
Mila:
Zaraz .To u góry tak jest. Poprawiam oznaczenia.
9 kwi 23:52
Mila:

ΔSPF∼ΔSOL
H=l*sinα
10 kwi 00:14
Szczeniak: Dziękuję
10 kwi 01:21
Mila:
W proporcji błąd. 00:14 "uciekł " mi cosα.
|OS|=H
Teraz dokończ.
10 kwi 17:46