Miejsca zerowe
Maturzysta: | | x3+(c−3)x+4−c | |
Wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x)= |
| , wiedząc, że prosta m:y=3x−6 jest |
| | x−1 | |
styczna do jej wykresu?
12 mar 21:59
12 mar 22:03
12 mar 22:04
a7: trzeba policzyć pochodną i przyrównać ją do 3
12 mar 22:05
Maturzysta: Okej dziękuje. Widzę, że źle w lupce szukałem.
12 mar 22:06
a7: wychodzi mi x=2
12 mar 22:16
Maturzysta: Z odpowiedzi widzę, że miejscami zerowymi funkcji f są liczby: −1−√6, −1+√6, 2
12 mar 22:18
a7: zaraz ktoś może coś podpowie ....
12 mar 22:20
Maturzysta: Ogólnie jest napisane żeby przekształcić do postaci (x−2)(x2−x+1)=0 i wyznaczyć odciętą punktu
A:x0=2
12 mar 22:22
a7: no tak to do tej postaci mi wyszło ale to było x0=2 ( a nie miejsce zerowe?) czyli y0=0
12 mar 22:24
a7: i trzeba chyba podstawić do wzoru funkcji te liczby
12 mar 22:24
Maturzysta: Chyba trzeba wyznaczyć c z f(2) i zapisać na nowo wzór f(x), ale mogę się mylić...
12 mar 22:25
12 mar 22:27
a7: 22:25 dokładnie tak
12 mar 22:27
a7: PS. na drugi raz pisz jeśli możesz, jaki jest wynik, bo to pomaga
12 mar 22:28
Maturzysta: Super, dziękuje ci bardzo!
12 mar 22:28
a7:
12 mar 22:29