Zadanie z treścią
FUITP: Uczniowie pewnej szkoły zobowiązali się z okazji XX−lecia Polski Ludowej posadzić przy
drodze 1200 drzewek w pewnym terminie. Po przepracowaniu jednego dnia postanowili skrócić czas
pracy o 2 dni w ten sposób, że każdego dnia posadzą o 20 drzewek więcej niż poprzedniego.
Obliczyć, w ciągu ilu dni uczniowie wykonali zobowiązanie i o ile procent skrócili czas pracy
w stosunku do planowanego terminu.
12 mar 15:55
12 mar 16:31
FUITP: Widziałem to, ale nie wiem skąd ten drugi układ równań. Mógłbyś wytłumaczyć?
13 mar 13:59
wredulus_pospolitus:
t −−− liczba dni początkowo zakładanych do zasadzenia
n −−− liczba drzew zasadzona dnia pierwszego
{a
t} −−− ciąg ARYTMETYCZNY. Elementy tego ciągu podają ile drzew zasadzono danego dnia
a
1 = n
a
t = a
1 + (t−1)*r −−−> czyli a
t−2 = n + (t−3)*20
| | a1 + at−2 | |
St−2 = |
| *(t−2) = 1200 <−−− stąd masz to drugie równanie |
| | 2 | |
13 mar 14:06
daras: Czy to jest zadanie maturalne z 1970r.
14 mar 10:27