Zadanie z treścią - ciągi - Kiełbasa
vdmath: Uczniowie pewnej szkoły zobowiązali się z okazji XX−lecia Polski Ludowej posadzić przy
drodze 1200 drzewek w pewnym terminie. Po przepracowaniu jednego dnia postanowili skrócić czas
pracy o 2 dni w ten sposób, że każdego dnia posadzą o 20 drzewek więcej niż poprzedniego.
Obliczyć, w ciągu ilu dni uczniowie wykonali zobowiązanie i o ile procent skrócili czas pracy
w stosunku do planowanego terminu.
Odp.: 6 dni i o 25%
24 lut 13:02
Qulka: układ dwóch równań wymnożyć , odstawić , policzyć deltę, odrzucić ujemne
n•t=1200
(n+20)•(t−2)=1200
24 lut 13:07
Qulka: podstawić*
24 lut 13:08
vdmath: Hmm... n=100 a t=12, daleko do odpowiedzi
24 lut 15:15
Qulka: Aaaaa ciągi .... to drugie równanie to
24 lut 18:04
vdmath: no i jakoś mi nie wychodzi

ehh
24 lut 19:33
25 lut 01:58
25 lut 10:29