Zadanie z ciągów ze zbioru Kiełbasy
vdmath: Dla jakich wartości parametru a równanie a+asinx+asin
2x+asin
3x+....=sinx−0,5, gdzie lewa
strona równania jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego, ma rozwiązania rzeczywiste
24 lut 12:58
Qulka:
sinx=t
2t
2−3t+1+2a=0
t
1,2∊<−1;1> i Δ≥0 i wzory Viete'a
25 lut 10:44
vdmath: | | 1 | |
z delty wyszło mi a≤ |
| |
| | 16 | |
| | 3−√1−16a | |
t1= |
| , gdzie a∊<−3;0> |
| | 4 | |
| | 3+√1−16a | |
t2= |
| , dla a∊(−∞; −3>u<0;+∞) |
| | 4 | |
i nie wiem jak podać wynik...
26 lut 11:01
Qulka:
| | 1+2a | | 1+2a | |
t1•t2 = |
| więc −1 < |
| <1 |
| | 2 | | 2 | |
26 lut 13:52
vdmath: | | 3 | | 1 | |
teraz a ∊<− |
| ; |
| > co znowu nie daje wyniku z książki  |
| | 2 | | 16 | |
26 lut 21:44
26 lut 22:21
vdmath: coś nadal średnio mi się podoba... ale zakładając, że t
1 ≥−1 i t
2<1 (a ≠0), to suma tych
| | 1 | |
przedziałów, daje a∊<−3; +∞), dodając do tego Δ, rzeczywiście wyjdzie a∊<−3; |
| >, ale |
| | 16 | |
jakoś chyba to jest mocno naciągane i nigdy nie znając odpowiedzi nie wpadłabym na to...

w każdym razie bardzo dziękuję za pomoc i poświęcony czas
28 lut 14:23
Archeolog: Zostawiając w postaci −(2t2−3t+1)=2a, gdzie t należy do zbioru (−1;1) [ |sinx| < 1 ]
Wychodzi, że mamy obliczyć zbiór wartości tej funkcji i podzielić go przez −2.
Obliczamy wierzchołek = delta jest 1, więc wierzchołek = −1:8
t należy tylko od (−1 i 1), więc sprawdzamy jakie wartości przyjmują te punkty
f(1) = 0
f(−1) = 6 , więc to jest punkt 'najwyżej' od wierzchołka
ZW = (−1/8; 6)
Teraz wierzchołek i najwyższy punkt dzielimy przez −2 (przekształcamy funkcję
na której operowaliśmy) i otrzymujemy punkty :
−1/8:−2 = −1/16 oraz 6:−2 = −3
dzielimy całą funkcję przez minus więc ZW się odwraca i mamy ZW = (−3; 1/16).
Funkcja ta ma wzór −t2+1,5t−1/2 = a, więc a jest tym zbiorem wartości.
Można było liczyć bez usuwania ułamków ale tak było 'wygodniej'.
Graficznie też by się dało rozwiązać.
15 gru 19:57
Archeolog: Przy −1/8 i 1/16 przedział zamknięty >, bo wierzchołek należy do funkcji, a punkt f(−1) nie.
15 gru 19:58
Archeolog: Jeszcze kolejny dopisek można zapisać w postaci −f(x) = 2a, żeby było łatwiej to zrozumieć.
15 gru 20:00