stereometria
Patryk:

Hej

Wykaż że stosunek objętości stożka do objętości kuli weń wpisanej jest równy stosunkowi pola
powierzchni całkowitej stożka do pola powierzchni kuli.
| rH | |
Przyrównując stosunki wyszło mi, że muszę wykazać: |
| = r+l , r − promień podstawy |
| R | |
stożka, H − wysokośc stożka, l − tworząca stożka, R − promień kuli wpisanej
Nie mam pojęcia jak mam to wykazać, trzeba znaleźć jakieś drugie równanie z którego wynika to
| r | | H | |
równanie, które muszę wykazać? Próbowałem z podobieństwa trójkątów |
| = |
| ale nie |
| R | | l−r | |
da się z nich ułożyć tego równania.
11 mar 20:30
a7:
| H | | l | |
z podobieństwa trójkątów ABC i CDE |
| = |
| czyli rH=Rl c.n.w. |
| R | | r | |
11 mar 20:49
Jerzy:
A od kidy Pc stożka = πrl ?
11 mar 20:54
a7: oj chyba coś przeoczyłam
11 mar 20:56
a7: i w podobienstwie też się pomyliłam
11 mar 20:57
a7: ok teraz dobrze
rH=(l+r)R
rH=lR+rR
rH−rR=lR
r(H−R)=lR
z podobieństwa
11 mar 21:02
a7: | |CE| | | |BC| | |
z podobieństwa |
| = |
| |
| |ED| | | |AB| | |
|CE|=H−R
11 mar 21:05
Mila:

1) Stosunek objętości:
2)
Stosunek pól powierzchni:
PCS | | πR2+πR*l | | R2+R*l | |
| = |
| = |
| |
Pk | | 4πr2 | | 4r2 | |
3)
p | | R*H | |
| = |
| =1 ponieważ: |
q | | r*(R+l) | |
R*H=P
ΔABC
| 2R+2l | |
PΔABC=p*r= |
| *r=(R+l)*r⇔p=q |
| 2 | |
11 mar 21:12
Patryk: A dlaczego pole to 1?

Nie ma przecież podanych żadnych danych liczbowych
11 mar 21:33
11 mar 21:59
Mila:
Patryk masz wszystko rozpisane, czytaj uważnie, ponadto a7 też wyjaśniła.
Pole nie jest równe jeden, iloraz ma wartość 1, a to jest różnica .
11 mar 22:05
Eta:
R−− dł. promienia kuli
r−− dł. promienia stożka
l −− dł. tworzącej stożka
h −− dł. wysokości stożka
| Vst | | r2h | | Pst | | r(r+l) | |
L= |
| = |
| i P= |
| = |
| |
| Vk | | 4R3 | | Pk | | 4R2 | |
Z podobieństwa trójkątów
| rR(r+l) | | r(r+l) | |
L= |
| = |
| =P |
| 4R3 | | 4R2 | |
L=P
11 mar 22:08
Patryk: Pogubiłem się na chwile, ale już rozumiem. Dziękuję
11 mar 22:26
Eta:
16 mar 23:18