Geomertia analityczna.
Imaan: Hejka, mam mały problem z zadaniem z geometrii analitycznej.
Treść zadania: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt M=(0,1)i stycznego do dwóch
prostych o równaniach x+y−2=0 i x+y+3=0
Wyliczyłam promien r= 5√24
i teraz chaiałam zrobic uklad rownań x2+(1−y)2=258 oraz odległosci środka od którejś z
prostych np.52=x+y−2
jednak tym sposobem nie wychodzi i chaiałabym wiedzieć co robię nie tak... Zgóry dziękuję za
pomoc
9 mar 20:24
Jerzy:
A skąd masz takie równanie okręgu ? Przecież M nie jest jego środkiem.
9 mar 20:29
wredulus_pospolitus:

A w jaki sposób wyznaczyłaś promień

Krok 1. zauważasz, że proste są równoległe
Krok 2: wyznaczasz prostą równoległą do tych prostych będąca w połowie odległości tychże
prostych
Krok 3: punkt M winien leżeć na tej prostej ... a nie leży
Sprawdź treść zadania
9 mar 20:30
wredulus_pospolitus:
ach faktycznie Jerzy
9 mar 20:30
Imaan: Chwilka.... ale ja tutaj nie mam żadnego równania okręgu, równanie x2+(1−y)2=258 to wzór
na odległosc punktu M od srodka. Naprowadzcie mnie, proszę
9 mar 20:36
wredulus_pospolitus:
tak jak napisałem krok 2: środek okręgu leży na prostej x + y + 1/2 = 0
więc środek okręgu ma współrzędne (a, −a − 0.5)
| | 25 | |
więc wzór okręgu to (x − a)2 + (y + a + 0.5)2 = |
| |
| | 8 | |
i podstawiasz punkt M w celu wyznaczenia 'a'
9 mar 20:39
9 mar 21:44
an:

Te okręgi mają tak jak wyliczyłeś promień r
| | 1 | |
środki szukanych okręgów leżą na przecięciu okręgu M o promieniu r z prostą x+y+ |
| =0 |
| | 2 | |
10 mar 09:36