okrąg i styczna
julik: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt M=(0,1) i stycznego do dwóch prostych o
równaniach x+y−2=0 i x+y+3=0
Proszę na chłopski rozum. Doszłam do tego, że są równoległe, obliczyłam promień ale nie wiem
jak utworzyć drugie równanie.
17 lut 19:59
Leszek: Srodek okregu lezy na prostej miedzy danymi prostymi , czyli wyznaczasz zaleznosc a i b
S(a,b) podstawiasz do rownania okregu lacznie z punktem M(0,1) i rozwiazujesz !
17 lut 20:04
julik: właśnie kompletnie nie wiem o co chodzi z tą zależnością ..wiem że ma wyjść równanie z c=1/2
ale nie wiem skąd to się wzięło
17 lut 20:06
Leszek: Promien okregu r = d/2 , d − odleglosc miedzy prostymi , jest na to podany wzor .
Prosta na ktorej lezy srodek okregu jest w srodku miedzy danymi prostymi czyli :
x+y +0,5 = 0 , czyli b = −a −0,5
( x −a)2 + ( y−b)2 = r
17 lut 20:13
ite:

Dodam rysunek pomocniczy do wskazówek
Leszka.
17 lut 20:15
Leszek: Wlasnie , dobry rysunek ,ja niestety uzywam komorki , wiec nie robie rysunku , beda dwa
rozwiazania dzieki ite:
17 lut 20:19
Jerzy:
@Leszek.Nadal czekam na odpowiedzi na dwa pytania,które ci zadałem.
17 lut 20:22
Leszek: Punkt materialny porusza sie tak , ze jego wektor wodzacy okreslony jest wzorem:
r= [ 2t+1,3t , t]
Wyznaczyc tor punktu i jeo predkosc :
predkosc v = [ 2,3,1] jest to wektor o stalym kierunku w przestrzeni , czyli ruch jednostajny
prostoliniowy .
Tor
x= 2t +1
y= 3t
z= t /*(−5)
x+y −5z −1 = 0
Co to jest plaszyzna , czyli punkt materialny moze znajdowac sie w danej chwili w dowolnym
miejscu plaszczyzny , czy jest to tor punktu poruszajacego sie po lini prostej ? ? ?
17 lut 20:37
Jerzy:
Czy ty naprawdę nie rozumiesz o co cię pytam ,czy rżniesz g....a ?
17 lut 20:41
Leszek: Sorry ,Jerzy ale tak nie bedziemy prowadzic dialogu ! ! !
17 lut 20:42
Mila:

k:
x+y−2=0 ⇔y=−x+2
i
m: x+y+3=0⇔ y=−x−3
1) środek odcinka KL
K=(0,2) , L=(0,−3)
Środek okręgu lezy na prostej prostej:
2) Promień okręgu:
d− odległość punktu K od prostej m : x+y+3=0
| | |0+2+3| | | 5 | | 5√2 | |
d(K, m)= |
| = |
| = |
| |
| | √12+12 | | √2 | | 2 | |
3) równanie okręgu:
| | 5√2 | |
(x−a)2+(y−b)2=( |
| )2 i M∊okręgu |
| | 4 | |
a
2+((3/2)+a)
2=(25/8)
| | 7 | | 1 | | 5 | | 3 | |
b= |
| − |
| = |
| lub b=− |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 7 | | 5 | | 1 | | 3 | |
S1=(− |
| , |
| ) lub S2=( |
| ,− |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Równania − napisz sama
17 lut 20:46
ite: pkt M ma współrzędne (0,1) a nie (1,0)
17 lut 20:50
Jerzy:
@Leszek,powiedz po prostu „przepraszam,pomyliłem się” i po sprawie,a nie brnij w zaparte.
17 lut 20:51
julik: dziękuję bardzo, udało się

!
17 lut 21:02
Mila:
Panowie , przenieście się do osobnego wątku

Życzę miłej dyskusji
17 lut 21:04
Leszek: Kolego ,Jerzy nie brne w zaparte , Ty natomiast czepiasz sie "slowek" poczytaj podrecznik
Analiza Matematyczna prof.K.Maurina to az sie zdziwisz jak sa niektore nazwy matematyczne
pozmieniane .
w podreczniku K.Witczynski " wybrane zagadnienia z algebry liniowej i geometrii"
rownanie prostej w postaci :
(x−1)/3 = (y+2)/2 = z/7 jest nazwane rownaniem kierunkowym
zas uklad rownan (x−1)/3 = (y+2)/2 i (y+2)/2 = z/7 , nazwane jest rownaniem krawedziowym
pek prostych zapisany jest w postaci :
α ( 2x+3y +4) +β( 7y +2z +14) =0
17 lut 21:05
Mila:
Co Ci się udało julik? Niepotrzebnie pisałam?
17 lut 21:05