nierownosci
abc: liczby dodatnie spełniaja warunek: x
1 + x
2 + x
3 + x
4+...+x
n=1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
wykaż, że: (1+ |
| )+(1+ |
| )+(1+ |
| )+....+(1+ |
| )>=(n+1)2 |
| | x1 | | x2 | | x3 | | xn | |
9 mar 18:59
a7: dla 1/2+1/3+1/6=1
L=1+2+1+3+1+6=14 P=(3+1)2=16
L<P
9 mar 20:14
abc: Boże tam jest mnożenie
Prosze wybaczyć mój błąd powinno być:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )(1+ |
| )(1+ |
| )...(1+ |
| )>=(n+1)2 |
| | x1 | | x2 | | x3 | | xn | |
9 mar 21:32
a7: dla n=1 x1=1 L=2 P=(1+1)2=4 L<P
?
9 mar 22:25
jc:
funkcja f(x)=ln(1+1/x), x>0, jest funkcją wypukłą:
lub ogólniej
| f(x1+f(x2)+...+f(xn) | | x1+x2+..+xn | |
| ≥ f( |
| )=f(1/n) |
| n | | n | |
| 1 | |
| [ln(1+1/x1)+ln(1+1/x2)+..+ln(1+1/xn)] ≥ ln(1+n) |
| n | |
(1+1/x
1)(1+1/x
2)...(1+1/x
n)≥(1+n)
n
9 mar 22:44
a7: ja dalej nie rozumiem
dla n=2 x
1=3/4 x
2= 1/4
L=35/16 P=9 L<P
9 mar 22:52
a7: ok już widzę swój bląd
9 mar 22:53
abc: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co sie tutaj stało, szczególnie w pierwszym kroku?
Z góry dzięki za pomoc
10 mar 08:28
jc: https://matematykaszkolna.pl/forum/372019.html
x
1+x
2+...+x
n=1
Nierówność pomiędzy średnimi daje nam:
| x1 + 1 | | 2x1 + x2 + ... + xn | |
| = |
| ≥ [x12 x2 ... xn]1/(n+1) |
| n+1 | | n+1 | |
Mnożysz tego rodzaju czynniki i uzyskujesz:
| x1+1 | | x2+1 | | xn+1 | |
| * |
| * ... * |
| ≥ x1x2...xn |
| n+1 | | n+1 | | n+1 | |
A po odpowiednim podzieleniu
(1+1/x
1)(1+1/x
2)...(1+1/x
n) ≥ (n+1)
n
10 mar 22:47
Mila:
Pięknie
jc
11 mar 20:07
jc: MIla, to nie ja wymyśliłem. To Jolka (link powyżej).
11 mar 23:57