Ciąg geometryczny i równanie kwadratowe
FUITP: Liczby x1 i x2 są pierwiastkami równania x2−3x+A=0, a liczby x3 i x4 pierwiastkami
równania x2−12x+B=0. Wiadomo, że liczby x1, x2, x3, x4 tworzą ciąg geometryczny.
Znajdź A i B.
Rozwiązałem to zadanie i wyszło mi A = 2, B = 32, jednak w odpowiedziach oprócz tego jest
jeszcze A = −18, B = −972. Może mi ktoś pokazać gdzie się chowa to drugie rozwiązanie?
7 mar 21:58
wredulus_pospolitus:
x1*x2 = A −> A = x12*q
x3*x4 = B −> B = x12*q5
i zapewne się chowa w x12 <−−− tutaj
7 mar 22:03
wredulus_pospolitus:
x1 + x2 = 3 −> x1(1+q) = 3
q2x1(1 + q) = 12 −> q2 = 4 −> q = ±2
dla q = 2
x1 = 1
x2 = 2 −> A = 2
x3 = 4
x4 = 8 −> B = 32
dla q = −2
x1 = −3
x2 = 6 −> A = −18
x3 = −12
x4 = 24 −> B = −288
7 mar 22:06
a7: https://matematykaszkolna.pl/forum/1142.html
na bazie metody z linku
x
1=a x
2=aq x
3=aq
2 x
4=aq
3
z wzorow Viete'a
1.x
1*x
2=a
2q=A
2.x
3x
4=a
2q
5=B
3.x
1+x
2=3
4.x
3+x
4=12
| | 3 | |
z trzeciego a+aq=3 ⇒ a= |
| |
| | 1+q | |
z czwartego aq
2(1+q)=12 ⇒q=2 lub q=−2
a=1 (dla q=2) lub a=−3 (dla q=−2)
a
2q=A czyli A=2 lub=−18 , a B=32 lub B=−288
7 mar 22:30
a7: o widzę, że się spóźniłam
7 mar 22:31
FUITP: Kurde, bo nie umiem w swoim sposobie dojść do tego. Tak to zrobiłem:
x1, x1*q, x1*q2, x1*q3
(x−x1)(x−x1*q) = 0
x2−xx1q − xx1 + x12q = 0
x2−(x1q + x1)x + x12q = 0
8 mar 14:24
FUITP: x1q+x1 = 3 ⇒ x1(q+1) = 3 ⇒ x1 = 1 ⋀ q+1 = 3 ⇒ q=2 x1=1
x1q3+x1q2 = 12
A = x12q=1*2=2
B = x12q5=1*32=32
8 mar 14:27
FUITP: Nie wiem jak edytować post, ale analogicznie postąpiłem z drugim równaniem, stąd
x1q3+x1q2=12
8 mar 14:30
wredulus_pospolitus:
chwila chwila ... Ty układ równań rozwiązujesz na zasadzie ... aaa podstawię sobie jakieś
liczby do pierwszego równania, później do drugiego i zobaczę czy się zgadza

Błąd jest w momencie rozwiązywania układu równań
8 mar 15:22
FUITP: No nie. Wiem że iloczn x1(q+1) = 3, więc x1 = 1 i q+1=3 lub x1 = 3 i q+1 = 1, druga
opcja odpada bo q=0, więc nie ma ciągu. Nie można tego tak rozwiązywać? Jak powininem to
rozwiązać moją metodą?
8 mar 15:26
a7: ale przecież nie jest powiedziane, że to mają być liczby naturalne, także nie możesz tak w
ogóle zrobić
jak pokazujesz 15:26
8 mar 17:17
wredulus_pospolitus:
a co x
1(q+1) = 3 i x
1 = 0.5 i q = 5 już nie może być ?
powinieneś rozwiązać UKŁAD RÓWNAŃ

Który zresztą zapisałeś (klamerka i rozwiązujesz)
8 mar 17:38
FUITP: Macie racje, zrobiłem tak:
x
1q
3+x
1q
2=12
q
2(x
1q+x
1)=12
i to do drugiego równania
3q
2 = 12
q
2 = 4
q = 2 ⋁ q = −2
itd
9 mar 21:45