geometria analityczna
salamandra: Prosta k przechodzi przez punkt A=(3,2) i przecina dodatnie półosie układu współrzędnych w
takich punktach, że iloczyn ich odległości od punktu (0,0) jest równy 25. Wyznacz równanie
prostej k.
Podpowie ktoś jak ten warunek z iloczynem zapisać?
6 mar 22:24
Saizou :

B(0, y) oraz C(x,0)
zatem
|OC|=x
|OB|=y
|OC|*|OB|=xy
xy=25
6 mar 22:35
wredulus_pospolitus:

x
0*y
0 = 25
y = ax+b
0 = ax
0 + b
2 = 3a + b
układ trzech równań z trzema niewiadomymi. Liczysz
6 mar 22:38
salamandra: coś mi nie wychodzi
0=ax
0+b
2=3a+b
| | 2 | | 25 | | 25 | |
0=( |
| − |
| )*x0+ |
| |
| | 3 | | 3x0 | | x0 | |
25=2x
02+75
6 mar 22:49
salamandra: przyznam, że nigdy nie rozwiązywałem układu z trzema niewiadomymi, może złą strategię objąłem
6 mar 22:49
6 mar 22:49
salamandra: tego równania odcinkowego to nie znałem
| x | | y | |
| + |
| =1, gdzie x oraz y oznaczają ten punkt który mam podany tak? |
| a | | a | |
Kiedy stosować ten wzór? Tylko jak mam przecięcie z osiami układu?
6 mar 22:57
wredulus_pospolitus:

25 = xb
xa + b = 0
3a + b = 2
x
2a + xb = 0
3ax + xb = 2
| | 25 | | 3*25 | | 23 | | 17 | |
3ax = −23 −> −3 |
| = −23 −> x0 = |
| −> b = |
| −> a = − |
| |
| | x | | 23 | | 3 | | 9 | |
6 mar 22:57
Saizou :
prosta k ma równanie y=ax+b
A = (3, 2) ∊ k wówczas
2=3a+b
b=2−3a
y=ax+2−3a (a<0)
| | 3a−2 | |
funkcja ta przecina oś Y w punkcie B = (0, 2−3a) oraz os X w punkcie C = ( |
| ,0) |
| | a | |
|OB|*|OC|=25
−(3a−2)(3a−2)=25a
−9a
2+12a−4=25a
−9a
2−13a−4=0
dokończ
6 mar 22:57
a@b:
Dokładnie tak
6 mar 22:58
wredulus_pospolitus:
oczywiście źle zrobiłem ... bo '2' nie przemnozyłem przez x
6 mar 23:00
6 mar 23:00
salamandra: masakra ile tych zależności trzeba zauważyć i jak wszystko do jednej niewiadomej sprowadzić...
myślałem, że to tylko w optymalizacji takie wykręty
6 mar 23:00
salamandra: Już tu właśnie obczaiłem a@b
6 mar 23:01
a@b:
6 mar 23:02
salamandra: y2=−x+5
dzieki wam!
6 mar 23:09
a@b:
Funkcji nie zapisujemy y
1
Odp: prosta k ma równanie
y= −x+5 lub y= ...
6 mar 23:14
jc: | | x | | y | |
Równanie prostej przechodzącej przez punkty (a,0), (0,b): |
| + |
| =1. |
| | a | | b | |
ab=25
Mnożymy drugie równanie przez a
2b=25a.
3*25+2a
2=25a
Δ=25, a=5 lub a=15/2
b = ...
7 mar 10:03