Pomocy!
Krzyś : Prosta k przechodzi przez punkt A(3;2) i przecina dodatnie półosie układu współrzędnych
w takich punktach że iloczyn ich odległości od punktu (0;0) wynosi 25. Znajdz równanie
prostej k.
Mógłny mi to ktoś wytłumaczyć?
24 gru 17:02
ICSP: Zacznij od rysunku.
24 gru 17:09
Jerzy:
skorzystaj z równania odcinkowego prostej
24 gru 17:11
24 gru 17:16
===:

Równanie pęku prostych przez punkt A
y−2=a(x−3)
dla x=0 y=−3a+2
| | 3a−2 | |
dla y=0 ax=3a−2 ⇒ x= |
| |
| | a | |
−(3a−2)
2=25a
−9a
2+12a−4−25a=0
9a
2+13a+4=0
Δ=169−144
√Δ=5
a
1=−1
a
2=−4/9
y−2=−(x−3) ⇒ y=−x+5
| | 4 | | 4 | | 1 | |
lub y−2=− |
| (x−3) ⇒ y=− |
| x+3 |
| |
| | 9 | | 9 | | 3 | |
24 gru 22:23
Eta:

Jak podał
Jerzy
Z równania odcinkowego prostej
| | x | | y | |
k: |
| + |
| =1 A(3,2)∊k i a,b >0 |
| | a | | b | |
3b+2a=ab ⇒ 2a=25 −3b i 2ab=50 ⇒ (25−3b)*b=50
3b
2−25b+50=0 Δ=25
| | 10 | | 15 | |
b= 5 i a=5 lub b= |
| i a= |
| |
| | 3 | | 2 | |
| | x | | y | |
k: |
| + |
| =1 ⇒ k: x+y−5=0 |
| | 5 | | 5 | |
| | 2x | | 3y | |
lub k: |
| + |
| =1 ⇒ k: 4x+9y−30=0 |
| | 15 | | 10 | |
25 gru 00:28
du: chuj ci w dupe jerzy madralo
16 mar 18:25