zadanie na dowodzenie podzielnosci
jaros: Reszta z dzielenia liczby 638 przez liczbę naturalną n jest równa 8, zaś reszta z dzielenia
liczby
205 przez tę samą liczbę naturalną n jest równa 7. Znajdź liczbę n.
Jak mam sie zabrac za to zadanie?
3 mar 20:11
a7: jeśli jesteś w podstawówce to metodą prób i błędów liczba musi być większa niż 8, próbujemy 9
dla 638 się sprawdza dla 205 też czyli 9
3 mar 20:15
a7: w liceum też chyba można tą metodą
3 mar 20:16
3 mar 20:19
student: 638 = na+8
205 = nb+7
630 = na
198 = nb
Z tego widać, że n musi być dzielnikiem nwd(630, 198) większym bądź równym 9
nwd(630, 198) = 18
Więc n = 18 lub n = 9
5 mar 14:17