wyrażenia algebraiczne błagam o pomoc
zagubiona: Reszta z dzielenia liczby 998 przez liczbę naturalną n jest równa 8, zaś reszta z dzielenia
liczby 133 przez tą samą liczbę naturalną n jest równa 7. Znajdź liczbę n
26 lip 17:46
robinka: chyba n=18
26 lip 18:34
think: 998 = kn + 8 ⇒ kn = 990
133 = ln + 7 ⇒ ln = 126
teraz wiemy o n, że jest większa od 8, bo tyle wynosi największa reszta z dzielenia. Szukamy
dzielników 990 i 126 większych od 8, ale mniejszych od 126:
990 : { 9, 10, 11, 15, 18, 22, 30, 33, 45, 55, 66, 90, 99, 110}
126 : { 9, 14, 18, 21, 42, 63, 126}
wspólne dzielniki to 9 i 18 czyli n może być 9 lub 18.
26 lip 20:39
Jack:
998=k*n+8 ⇒ 990=k*n
133=l*n+7 ⇒ 126=l*n
1. 990+126=n(k+l)
| | 7k | | 7k | |
1116=n(k+ |
| ) ⇒ skoro 7 nie jest dzielnikiem 55, oraz k+ |
| jest liczbą naturalną,
|
| | 55 | | 55 | |
to 55|k ⇒ ∃m∊N k=55*m
990=55*m*n
18=m*n
2.
n>8 (ponieważ daje reszty 8 i 7)
Zatem, dzielnikami 18 są 1,2,3,6,9,18, a pod uwagę bierzemy tylko
9 i 18.
27 lip 11:59
zagubiona: bardzo dziękuję za pomoc
27 lip 12:09