stożki
hubik: W stożku jest wpisana kula o promieniu R = 2, a kula styczna do kuli wpisanej i powierzchni
bocznej stożka ma promien r = 1. Środki obu kul leżą na wysokości stożka. Oblicz objętość i
pole całkowite tego stożka.
Nie mam pojęcia jak zacząć XDD, help
3 mar 19:40
janek191:
3 mar 19:46
wredulus_pospolitus:

zacznij od rysunku

z podobieństwa trójkątów wiemy, o tych dwóch 'x' (a raczej że to są równe odcinki)
z tw. Pitagorasa:
h
2 = x
2 + 1
2 ; (h+3)
2 = (2x)
2 + 2
2
x = ...

h = ...

później z podobieństwa tych trójkątów do 'dużego' trójkąta wyznaczasz 'a' oraz ostateczną
wartość wysokości stożka.
I po krzyku
3 mar 19:48
wredulus_pospolitus:
faktycznie ... a = y
3 mar 19:49
3 mar 19:55
hubik: | | h+1 | | 4+h | |
Dobraaa, wyliczyłem z |
| = |
| |
| | 1 | | 2 | |
A potem z Pitagorasa resztę. Możecie dać jakieś rady, na co patrzeć w zadaniach z kulami
wpisanymi w figury, gdyż nie ukrywam sprawiają mi najwięcej problemów
3 mar 20:03