aksjomat
Wolfik: Niech x
0 będzie największym ujemnym rozwiązaniem równiania cos2x+5sinxcosx+5cos
2x=0. Oblicz
tgx
0
cos2x+5sinxcosx+5cos
2x=0
cos
2x−sin
2x+5sinxcosx+5cos
2x=0
6cos
2x+5sinxcosx−sin
2x=0
6cos
2x−sin
2x+5sinxcosx=0/*(−1)
−6cos
2x+sin
2x−5sinxcosx=0/*6
−36cos
2x+6sin
2x−30sinxcosx=0
−6*6(cos
2x+sin
2x)−30sinxcosx=0
6*1=30sinxcosx
w którym momencie pobłądziłem?
1 mar 12:51
Jerzy:
Druga linijka od dołu.
1 mar 12:54
a7: −36cos2x+6sin2x≠−6*6(cos2x+sin2x)
1 mar 12:56
Jerzy:
−36cos2x + 6sin2x = −6(6cos2x − sin2x)
1 mar 13:01
a7: 6 cos2−sin2x−5sinxcosx=0 //:cos2x
6−tg2x−5tgx=0
−t2−5t+6=0
Δ=25+24=49 √Δ=7
t1=... lub t2=....
1 mar 13:02
Jerzy:
Dzielenie przez cos2x jest nieuprawnione.
1 mar 13:05
a7: dlaczego?
1 mar 13:07
Jerzy:
Bo cos
2x może przyjmować wartość 0
1 mar 13:08
a7: założenia?
1 mar 13:08
a7: ok
1 mar 13:08
Leszek: Przy zalozeniu ze : cos x ≠ 0 , ⇒ x≠ π/2 + k π mozna dzielic
1 mar 13:09
Jerzy:
A skąd takie założenie ?
1 mar 13:10
1 mar 13:13
Leszek: W tym zadaniu nie ma takiego zalozenia , odpowiedzialem tylko na pytanie dlaczego nie
wolno dzielic przez cos x , bowiem nie wolno dzielic przez ( 0 ) !
1 mar 13:14
a7: ok wszystko się zgadza , nie wolno dzielić przez zero

, w linku jest prawidłowa metoda...
1 mar 13:16
Jerzy:
Dokładnie tak

x
2 = x , oczywiście możemy obustronnie podzielić przez x ≠ 0 , ale to założenie jest
nieuzasadnione i gubimy jedno z rozwiązań: x = 0
1 mar 13:17
Wolfik: czyli z tego co ja liczyłem nic nie da się zrobić? nawet od momentu 6cos2x−sin2x+5sinxcosx=0?
1 mar 13:18
Leszek: Ale w przykladzie : (x2 +1)*( x+4) = x2 +1 mozna podzielic stronami przez wyrazenie
( x2+1) i nie gubimy zadnego rozwiazania ! !
1 mar 13:21
Jerzy:
To jasne,przecież x2 + 1 ≠ 0 dla dowolnego x.
1 mar 13:23
a7: @Wolfik nie wiem (13:18), ale w linku jest na pewno dobra metoda i wynik
1 mar 13:25
a7: @Wolfik chyba można zrobić z dzieleniem przez cos2x przy założeniu, że cosx≠0, a potem jeszcze
(na wszelki wypadek) zobaczyć co wyjdzie gdy cosx będzie równy zero (czyli równanie przybiera
postać sinx=0 x0 byłoby równe −π) (?)
1 mar 13:38
Wolfik: dziękuję : )
1 mar 13:45