TRYGONOMETRIA
Blue: zad.1 Wyznacz zbiór wartości funkcji :
f(x) = 4sinx+cos2x
czyli robię sinx= t i mam f(t) = −2t
2+4t+1
czyli największa wartość q= 3 i teraz jak to dalej liczyć

Wynik w odp. jest <−5,3>
zad.2 Rozwiąż równanie 5tgx+cos
2x +sin2x=1
zad.3 Niech x
0 będzie największym ujemnym rozwiązaniem równania cos2x+5sinx*cosx+5cos
2x=0.
Oblicz tgx
0
16 lis 14:56
Kacper:
Jak chcesz zrobić z cos2x sinx?
16 lis 15:00
Saizou :
4sinx+cos2x−sin2x=4sinx+(1−sin2x)−sin2x=−2sin2x+4sinx+1=
−2sin2x+4sinx−2+3= −2(sin2x+2sinx+1)+3=−2(sinx+1)2+3
−1≤sinx≤1
0≤sinx+1≤2
0≤(sinx+1)2≤4
0≥−2(sinx+1)2≥−8
3≥−3(sinx+1)2+3≥5
16 lis 15:00
Saizou : 3≥−3(sinx+1)2+3≥−5
16 lis 15:01
Blue: Saizou, a innym sposobem się tego nie da obliczyć?

Kacper, o co Ci chodzi?
16 lis 15:49
Saizou :
albo tak ja ty robiłaś
badasz wartość najmniejszą i największą funkcji f(t)=−2t2+4t+1 na przedziale [−1:1]
16 lis 15:50
Blue: Dobra, już rozumiem, muszę uwzględnić ten przedział

Dzięki

A ktoś podpowie, jak zrobić zadanie 2 i 3?
16 lis 16:34
Mila:
Co za problem masz w (2) i (3)?
16 lis 17:09
Blue: W drugim doprowadziłam do czegoś takiego i nie wiem, co dalej:
5sinx+2sinxcos2x−sin2xcosx
16 lis 17:21
16 lis 17:24
Mila:
Wyłącz sinx, w nawiasie otrzymasz wyrażenie dodatnie.
16 lis 17:24
Mila:
3)
cos2x+5sinx*cosx+5cos2x=0.
(cosx−sinx)*(cosx+sinx)+5cosx*(sinx+cosx)=0
Dalej sama.
16 lis 17:37
Blue: Ale Mila, wyszła Δ<0, czyżbym coś źle przekształciła
16 lis 17:38
Mila:
O którym mówisz?
16 lis 17:55
Blue: Mówię o 2 zadaniu
16 lis 18:03
Mila:
2)
5sinx+2sinxcos2x−sin2xcosx=0
sinx*(5+2cos2x−sinx*cosx)=0⇔
sinx=0 , (5+2cos2x−sinx*cosx)>0 dla każdego x∊R
(równanie (5+2cos2x−sinx*cosx=0)nie ma rozwiązania)⇔
x=kπ
16 lis 18:07
Blue: ahaaa, a ja podstawiałam cosx=t i z tego nie ma pierwiastków, a tam sinx jeszcze, ok już
rozumiem
16 lis 18:24
Mila:
Trzeba pamietać o zbiorze wartości sinx i cosx, bo czasem rozwiązuje się niepotrzebnie
skomplikowane równanie.
16 lis 18:34
Blue: a w tym 3) wyjdzie tgx = 6 i tgx= −1, ale ujemnie , więc odpowiedź będzie −1?
16 lis 18:43
16 lis 18:45
Blue: no czyli dobrze

bo mamy obliczyć wartość

Dzięki Mila
16 lis 18:58
Mila:
Masz obliczyć największe ujemne rozwiązanie.
16 lis 19:01