geometria
MalWas:
Liczby a, b, c spełniające warunek 2a<b+c są długościami boków trójkąta.
Czy kąt leżący naprzeciw boku a ma miarę większą czy mniejszą niż 60 stopni?
1 mar 11:21
a7:

mniejszą
1 mar 11:25
MalWas: a7 a jak to jakoś udowodnić? zapisać?
1 mar 20:46
a7: niestety przyszedł mi do głowy tylko taki prosty przypadek na szybko, bo myślałam że to zwykłe
pytanie np. z testu
ale zaraz się zastanowię, poszukam
1 mar 20:54
wredulus_pospolitus:
z tw. cosinusów:
| | b+c | | 1 | |
a2 = b2 + c2 − 2bc*cosα < ( |
| )2 = |
| (b2 + c2 + 2bc) |
| | 2 | | 4 | |
więc otrzymujemy:
3b
2 + 3c
2 − 8bccosα − 2bc < 0
3(b − c)
2 + 4bc − 8bc*cosα < 0
3(b − c)
2 + 4bc*(1 − 2cosα) < 0 −> na pewno musi zachodzić: cosα > 0.5
Argumentacja ... tylko dla cosα > 0.5 może zajść 4bc(1 − 2cosα) < 0 więc tylko wtedy lewa
strona ma jakąkolwiek szansę być ujemna
1 mar 21:07
Adamm:
| | b2+c2−a2 | | b2+c2−(c+b)2/4 | |
a2 = b2−2bc*cosα+c2 ⇒ cos α = |
| > |
| = |
| | 2bc | | 2cb | |
| | 2b2+2c2+(b−c)2 | |
= |
| ≥ 1/2 |
| | 8bc | |
1 mar 21:14
1 mar 21:25
MalWas: Dziękuję bardzo
16 mar 17:30
wredulus_pospolitus:
Wow ... powrót po 15 dniach
16 mar 17:41
MalWas:
Nadal i wciąż to zadanie nie daje mi spokoju.
Pewnych etapów chyba jednak nie rozumiem.
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
Korzystam z tw. cosinusów. Utknęłam przy szacowaniu.
Dlaczego tam jest (c+b)2/4
28 mar 17:02
wredulus_pospolitus:
2a < b + c <−−− nierówność trójkąta została zastosowana
czyli:
więc:
| | b+c | |
b2 + c2 − 2bc*cosα < ( |
| )2 |
| | 2 | |
28 mar 17:06
MalWas:
aaa...
jejciu... jak blondynka... hahahahaha
28 mar 17:10
MalWas:
Czy tam nie powinno być 3b2+3c2−2bc / 8bc ?
28 mar 17:28
wredulus_pospolitus:
"tam" znaczy gdzie
28 mar 17:30
MalWas: b2 + c2 − (b+c)2 / 4 2bc = 4b2+4c2−b2−2bc−c2/42bc = 3b2+3c2−2bc8bc
≥1/2
28 mar 17:36
MalWas:
To jest poprawnie?
28 mar 17:36
wredulus_pospolitus:
patrz co napisał Adamm o 21:14 i porównaj ze swoimi zapiskami
28 mar 17:40
wredulus_pospolitus:
staraj się też zapisywać ułamki za pomocą funkcji U a nie u:
| 1 | |
| a nie 1(√2)3 chyba nie muszę mówić co jest bardziej czytelne |
| (√2)3 | |
28 mar 17:41
MalWas:
To co napisał Adamm jest poprawnie?
28 mar 17:41
MalWas:
OK. No właśnie się zastanawiałam czemu moje ułamki są takie brzydkie.
28 mar 17:42
wredulus_pospolitus:
tak ... jest poprawne
tylko nie wiem czy rozumiesz dlaczego ten ułamek jest nie mniejszy niż 1/2
28 mar 17:42
MalWas:
Drogi kolego, bądź tak uprzejmy i mi napisz.
28 mar 17:50
wredulus_pospolitus:
| 2b2 +2c2 + (b−c)2 | | 2b2+2c2 | |
| ≥ |
| (bo (b−c)2 ≥ 0) |
| 8bc | | 8bc | |
| 2b2+2c2 | | b2 + c2 | | b2 − 2bc + c2 +2bc | |
| = |
| = |
| = |
| 8bc | | 4bc | | 4bc | |
| | (b−c)2 + 2bc | | 2bc | |
= |
| ≥ |
| (z tego samego powodu co wcześniej) |
| | 4bc | | 4bc | |
koooniec
28 mar 17:59
MalWas:
Bardzo Ci dziękuję. Jesteś wielki! <3
28 mar 18:08
wredulus_pospolitus:
raptem 180cm −−− taki wielki to ja nie jestem
28 mar 18:08