Styczne do wykresu
miła osoba: Styczna do wykresu funkcji określonej wzorem f(x)=x2−3x+110 jest nachylona do osi x pod kątem
135*. Wyznacz równanie tej stycznej.
28 lut 21:39
28 lut 21:43
wredulus_pospolitus:
tg 135
o = ....

ile = a <−−−współczynnik pochodnej
a = f'(x
0) <−−− wyznaczasz x
0
no i wyznaczasz wzór stycznej .... koooooniec
28 lut 21:43
xyz:
tg(135) = tg(180−45) = −tg(45) = −1
f'(x) = 2x −3
a = −1 = f'(x0)
2x0−3 = −1 −−−> x0 = 1
y0 = f(x0) = 12−3*1+110 = 108
Rownanie stycznej to
y = −1(x−1) + 108 = −x + 1 + 108 = −x + 109
28 lut 21:44
Leszek: a= tg α , oraz a = f ' (x) = 2x −3 , ⇒ 2x− 3 = tg 135° ⇒ x o = .......,wspolrzedna punktu
stycznosci , yo = f(xo )= ....
Rownanie stycznej : y − yo = f ' (xo) *( x− xo)
28 lut 21:45
a7: niestety w znalezionym linku jest chyba źle
28 lut 21:46
a7: (częściowo)
28 lut 21:46
miła osoba:

Dziękuje wam wszystkim.
28 lut 21:52