Wyznacz równanie stycznej
help: Styczna do wykresu funkcji określonej wzorem f(x)=x2−3x+110 jest nachylona do osi x pod kątem
135*. Wyznacz równanie tej stycznej.
29 lis 10:48
azeta: jest taka magiczna zależność kąta nachylenia stycznej a jej współczynnikiem kierunkowym, na
pewno gdzieś o tym było
29 lis 11:09
Aga1.: Równanie stycznej y=f
'(x
0)x+y
0, gdzie f'(x
0)=a
a=tgα a=tg135
0=tg(90
0+45
0)=−1
f'(x)=2x
−1=a=f'(x
0)=2x
0
2x
0=−1
| | 1 | | 1 | | 3 | |
y0=f(x0)=f(− |
| )= |
| − |
| +110= |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
29 lis 13:56