Logarytmy
.....: Oblicz wartość wyrażenia log√38•log√781•log481•log349
26 lut 12:22
wredulus_pospolitus:
skorzystaj z takich oto własności:
log
a b
c = c*log
ab
log
ab*log
bc = log
ac
26 lut 12:40
.....: Próbowałam już kilka razy ale nie wiem jak zamienić te logarytmy żeby coś się uproscilo
26 lut 14:43
a@b:
| | log8* log81 *log81 * log49 | |
W= |
| = |
| | log√3* log√7* log4* log3 | |
| | 3log2*4log3*4log3*2log7 | |
= |
| =......... |
| | 0,5log3*0,5log7*2log2*log3 | |
uprość logarytmy ..... i otrzymasz wynik
26 lut 14:56
a7: 1/2log38*1/2*log781*4log43*2log37
log38*log4=3*log32*log43=3*log43log32=3*log42=3*log441/2=3*1/2=3/2
log781=log734=4log73
log73*log37=log37log73=log33=1
26 lut 15:03
26 lut 15:05
a7: to znaczy plus pierwszy wzór od Wredulusa
26 lut 15:26
a7: u mnie źle wykorzystałam jeden wzór, poprawiam:
| | log38 | | 3log32 | |
log√38= |
| = |
| =6log32 |
| | log3√3 | | 1/2 | |
analogicznie
log
√781=8log
73
następnie
log
481=log
43
4=4*log
43
log
349=2*log
37
teraz
8log
73*2*log
37=16*log
37
log73=16*log
33=16*1=16
oraz
6log
32*4log
43=24log
43
log32=24*1/2=12
i w ostatnim kroku 16*12=....
26 lut 15:57