zadanie wielomian
tępaglowa: pod tym linkiem jest zadanie
https://matematykaszkolna.pl/forum/236355.html który zasadniczo przemawia do mnie, ale mam ptanie dlaczego
ktoś napisał
a co jeśli kx2 + (k+1)x + 1 będzie miało dwa różne rozwiązania z których jednym będzie x = 2
i tego nie mogę zrozumieć dlaczego ? przecież z drugiego nawiasu wyszło że Δ=0 więc jest jak na
moj tępy umysł wtedy jedno rozwiązanie, x=−1 dlaczego ktos podpowiedział a co jeśli x=2 no jak
może równać się 2 czyli są dwa pierwiastki, a przeciez Δ wyszła 0 ?gubię się
25 lut 11:01
mr t: Mamy równość (x−2)[kx
2+(k+1)x+1]=0
Widzimy od razu ze jednym z pierwiastków tego wielomianu jest x=2.
Mamy za zadanie znaleźć dla jakich wartości parametru k rownanie to ma 2 różne rozwiązania.
Czyli rozpatrujemy 1 przypadek gdy kx
2+(k+1)x+1 ma Δ=0
Następnie rozpatrujemy 2 przypadek gdy kx
2+(k+1)x+1 ma dwa różne rozwiązania z których jedno
jest równe 2
√Δ=|k−1| i zakładasz z k∊(1;
∞)
x
1=−1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x2=− |
| → 2=− |
| → k=− |
| później robisz sumę tych przedziałów i masz wynik |
| | k | | k | | 2 | |
25 lut 11:39
mr t: I wg mnie musisz dopisać jeszcze jeden warunek, gdy k=0 to rownanie w nawiasie kwadratowym
staje się liniowym i ma pierostek równy −1.
25 lut 11:48
tępaglowa: widzisz ja to jakos żle kumam rówanie ma miec dwa rózne rozwiązania jak dla mnie to
JEDNO rozwiązanie to x=2
i teraz skoro z drugiego Δ=0 czyli jest jedno rozwiązanie k=1 czyli
DRUGIE rozwiązanie to x= −1 i są wtedy dwa rozwiązania kurde co ja źle myślę
pomózcie mi to rozwiklac
25 lut 12:08
tępaglowa: to o k=0 i wtedy jest liniowe to mam założenie i rozumiem
25 lut 12:09
mr t: Zapis dwa drożne rozwiązania nie wyklucza jednego rozwiązania podwójnego(x=2) i jednego
rozwiązania x≠2
25 lut 12:12
Jerzy:
Równanie ma już jedno rozwiazanie: x = 2, a zatem aby mialo dwa różne,to:
1) rownanie w nawiasie ma jedno rozwiazanie różne od x = 2
2) równanie w nawiasie ma dwa rozwiazania, ale w tym jedno równe 2
25 lut 12:12
mr t: dwa różne*
25 lut 12:13
tępaglowa: moj zakuty leb dalej widzi to tak rownanie ma miec DWA rozwiązania no i ok widzi ze X=2 i X= −1
i mam powalony mozg bo dalej interpertuje to ze liczby te są przeciez RÓŻNE !
czyli na tym zakonczylabym dzialanie 2 i −1 sa dwa ? są , są różńe ? są po co zakładac że
k=2 skoro z tego wyszło −1 ?
25 lut 12:26
Jerzy:
Bo to jest rozwiazanie , gdy drugi nawias ma tylko jedno rozwiazanie: x = −1
Ale teraz uważaj. Co bedzie, jesli drugi nawias będzie miał dwa rózne rozwiązania,
ale w tym jedno równe x = 2. Nich to np. bedą: x = 2 lub x = 6. Zauważ ,ze wtedy wyjsciowe
równanie będzie miało dwa rózne rozwiązania: x= 2 lub x = 6
25 lut 12:42