Dla jakich wartości parametru...
Mati: Dla jakich wartości parametru k równanie (x−2)[kx2+(k+1)x+1]=0 ma dwa różne rozwiązania?
x−2=0
x=2
kx2+(k+1)x+1 − ma dokładnie jedno rozwiązanie
a=k b=k+1 c=1
a≠0
Δ=0
k0≠2
1) a≠0 <=> k≠0
2) Δ=0 <=> (k+1)2−4k=0
k2−2k+1−4k=0
k2−2k+1=0
(k−1)2=0
k=1
Dla k=1 x2+2x+1=0
x0=−1
Czy dobrze? Trzeba coś jeszcze dopisać do tego zadania aby było w pełni poprawne?
9 lut 00:40
ICSP: a co jeśli kx
2 + (k+1)x + 1 będzie miało dwa różne rozwiązania z których jednym będzie x = 2
9 lut 00:43
Mati: 4k+4k+4+1=0
8k+5=0
k=−5/8?
9 lut 00:58
ICSP: Pomysł dobry. Wykonanie gorsze.
9 lut 00:59
Mati: A mógłbyś pomóc?
9 lut 01:07
ICSP: ale w czym.
Trzeba tylko poprawnie podstawić.
9 lut 01:08
Mati: 4k+2k+2+1=0
6k=3/:6
k=1/2
Ok? już późno i nie myślę

Czyli Odp: k∊{1,1/2}?
9 lut 01:22
ICSP: Prawie dobrze. Podstawienie

, ale błąd w obliczeniach.
9 lut 01:32
Mati: Czyli gdzie ten błąd?
9 lut 19:38
ICSP: Teraz już nie jesteś zmęczony, możesz zatem rozwiązać równanie :
4k + 2k + 2 + 1 = 0
poprawnie
9 lut 19:40
Mati: 6k=−3/:6
k=−1/2

tylko zastanawiam się jaka ma być odpowiedź...robie te zadania bo jutro mam
sprawdzian a chyba niezbyt rozumiem jak mam treść i w nim 2 różne rozwiązania to i tak trzeba
więcej liczyć czy może dlatego, że rozpatruje więcej przypadków?
9 lut 19:44
ICSP:
i tyle
9 lut 19:48
Mati: Ok dzięki

jeszcze pewnie zrobie z jedno i wstawie tu do sprawdzenia ok?
9 lut 19:56
ICSP: Tylko uważaj na rachunki
9 lut 20:01
Mati: Dla jakich wartości parametru k równanie (x+1)[kx2+(k−1)x−1]=0 ma jedno rozwiązanie?
x+1=0
x=−1
kx2+(k−1)x−1=0
a=k b=k−1 c=1
a≠0<=>k≠0
I jak podsatwie −1 w nawiasie kwadratowym pod x to wszystko się redukuje... Pytanie czy tu coś
się jeszcze robi czy ja coś źle robię? Może trzeba obliczyć deltę mniejszą od 0?
9 lut 21:14
Mati:
9 lut 21:29
Mati: Może ktoś pomóc?
9 lut 21:38