stereometria
salamandra:

Czy to jest kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do drugiej ściany?
18 lut 20:23
Leszek: Nie , kat taki jest miedzy przekatna sciany bocznej a linia ktora laczy punkt wysokosci
podstawy
z krawedzia podstawy drugiej sciany bocznej .( nie oznaczyles wierzcholkow wiec inaczej
Ci nie moge napisac )
18 lut 20:28
salamandra:

Proszę
18 lut 20:30
a@b:
18 lut 20:34
Leszek: Narysuj AD , wysokosc Δ ABC poprowadzona z wierzcholka A , przetnie ona krawedz podstawy
BC w punkcie E (wysokosc AE jest prostopadla do BC ) narysuj linie DE i ten kat to ADE .
18 lut 20:34
salamandra: Aa ok, już jasne− jeszcze potwierdźcie "w moim języku" jak ja miałem tłumaczone, nie będę
operował pojęciem "rzutu", bo zawsze mylę rzut, z odcinkiem rzutującym itp, więc:
D już leży na tej ścianie, więc jest rzutem samego siebie, rzutem A jest ten punkt E o którym
Leszek wspomniał, więc tam AED będzie kątem prostym, a ADE szukanym kątem?
18 lut 20:39
Leszek: Rzut prostopadly odcinka na plaszczyzne to " jakby cien" olowka na plaszczyzne oswietlonego
swiatlem z gory .
18 lut 20:41
salamandra: Potwierdź mi tylko, że AED będzie prosty, to będzie już wszystko jasne
18 lut 20:42
Leszek: Tak kat AED = 90°
18 lut 20:46
salamandra: Prosze o potwierdzenie zadania:
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do drugiej
ściany jest równy α. Promień orkęgu wpisanego w podstawe ma dlugosc r.
Oblicz objętość i pole powierzchni calkowitej.
dla r=10 i α=30
a=2r
√3 (
a@b)
a= 20
√3
|AM| − wysokość trójkąta równobocznego w podstawie
t− długośc przekątnej
t=60
|ED|= 20
√3
(20
√3)
2+H
2=60
2
1200+H
2=3600
H
2=2400 ⇒ H=20
√6
Pb=3*(20
√6*20
√3) = 3*(400
√18)= 3*(1200
√2)= 3600
√2
Pp= 3r
2√3 = 300
√3
Pc=2Pp+Pb= 600
√3+3600
√2
V=Pp*H= 300
√3*20
√6=600
√18=600*3
√2= 1800
√2
18 lut 20:53
Mila:
396883
salamandra tu tłumaczyłam... 6.02 godz. 18:38
18 lut 21:02
salamandra: Masz lepsza pamięć niż ja

Po prostu troche kiepski rysunek zrobiłem i mi się zlały wierzchołki, stad zapomniałem o tej
wysokości trojkata |AM|. Już kumam
18 lut 21:06
a@b:
18 lut 21:12
salamandra: Potwierdzi ktoś wynik?
18 lut 21:13
Mila:
Wygląda dobrze.
18 lut 21:53
a@b:
Dobrze
18 lut 21:54
a@b:
V= 18r
3√2
P
c= 6r
2√3+36r
2√2
dla r=10
jest ok
18 lut 21:56
salamandra: 
18 lut 21:57
a@b:

Wykorzystuję te zależności w trójkącie równobocznym o których Ci wczoraj pisałam
H
2= 36r
2−12r
2 ⇒ H=2r
√6= 2r
√3*
√2
P
p=3r
2√3
V= 3r
2√3*2r
√2*
√3 = 18r
3√2
P
c= 2*3r
2√3+2r
√3*2r
√3*
√2= 6r
2√3+36r
2√2
podstaw za r=10
i po ptokach
18 lut 22:06