aksjomat
Wolfik: Rozwiąż równanie, którego lewa strona jest sumą ciągu arytmetycznego. Zakoduj cyfry setek,
dziesiątek jedności wartości x.
7+15+23+...+x=6520
r=8
a
n=7+(n−1)8
a
n=8n−1
| | 7+8n−1 | | 8n+6 | |
6520=Sn= |
| *n= |
| *n=(4n+3)n=4n2+3n |
| | 2 | | 2 | |
4n
2+3n=6520
4n
2+3n−6520=0
delta wyszła mi 26089 i nie wyciągnę przy pierwiastku całości, co mam zrobić?
18 lut 17:04
Szkolniak: delta źle policzona, Δ=104329, √Δ=323
18 lut 17:08
salamandra: skąd wziąłeś an=8n−1?
18 lut 17:09
Bleee:
Błąd w Sn
18 lut 17:12
Bleee:
Dla tego S
n przy n nieparzystym masz sumę nie będąca liczba całkowita
18 lut 17:14
salamandra: Nie powinno być
18 lut 17:16
Wolfik: an z wzoru a1+(n−1)r i z tego wyszło mi 8n−1
czyli niepotrzebnie liczyłem an, wystarczyło za an podstawić x? tylko czemu akurat *x skoro
nie wiemy ile wyrazów sumujemy?
Bleee, nie rozumiem za bardzo gdzie mam ten błąd..
18 lut 17:27
18 lut 17:29
Szkolniak: powtarzam − policzyłeś poprawnie deltę?
18 lut 17:36
Wolfik: poprawiłem właśnie i wynik wyszedł mi dobry, tylko nie rozumiem o co chodziło Bleee
18 lut 17:41
Blee:
4n2 + 3n − 6520 = 0
Δ = 9 + 42*6520 = 104'329
18 lut 17:44
Blee:
pisałem z komórki i nie spojrzałem dokładnie
18 lut 17:45
Mila:
n=40
x=8*40−1=320−1=
319
spr.
| | 7+319 | | 326 | |
S40= |
| *40= |
| *40=163*40=6520 zgodność |
| | 2 | | 2 | |
18 lut 17:46
Wolfik: dziękuję
18 lut 17:50
18 lut 17:54
salamandra: chyba tak dziwnie się złożyło, że akurat wyrazów było dokładnie "x", więc dlatego wyszło, ale
faktycznie− tutaj z góry nie da się przewidzieć ile jest wyrazów, a ja mnożę przez "x" (liczbę
wyrazów)
18 lut 17:57
Blee:
bo wtedy a
1 = 1

więc x = (n−1)*r
tutaj a
1 = 7
≠ 1
18 lut 18:01
Blee:
no i także wtedy r = 1

dlatego ilość wyrazów w sumie była równa wartości ostatniego
wyrazu tejże sumy
18 lut 18:01
Blee:
1+2+3+4+...+99+100 + 101 <−−− wiemy że jest 101 wyrazów
1 + 3 + 5 + ... + 99 + 101 <−−−− no tutaj to na pewno nie ma 101 wyrazów
18 lut 18:02
salamandra: Tak, wszystko jasne, dzięki

wczoraj po prostu przypadek, że wyszło.
18 lut 18:34