Ciągi równanie
Hello: Rozwiąż równanie 1+2+3+...+x=5050
Mógłby ktoś pomóc? Nie wiem od czego zacząć
17 lut 20:12
17 lut 20:13
Hello: Jak rozumiem mam teraz zrobić że
| | x+x2 | |
5050= |
| i teraz trzeba pomnożyć przez 2 a potem liczyć deltę i x1 i x2? |
| | 2 | |
17 lut 20:18
salamandra: Tak, ale odrzucasz ujemne rozwiązanie, bo widzisz, że ciąg jest rosnący.
17 lut 20:22
elo250: Ok, dziękuję za pomoc
17 lut 20:25
salamandra: Z tym odrzuceniem ujemnego rozwiązania to jestem w 99% pewien, lepiej gdyby ktoś z ekspertów
potwierdził.
17 lut 20:27
PW: | | 100.101 | |
Skoro 5050 = |
| , to można zobaczyć wynik sumowania jako |
| | 2 | |
| ⎧ | 1 + 2 + 3 + ...+ 100 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 100+ 99 + 98 + ... + 1 | |
− sto składników, z których każdy jest równy 101, daje podwojoną szukaną sumę.
Wniosek: x = 100.
17 lut 20:29