stereometria
salamandra:

Ile wynosi ta czerwona odległość w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym?
16 lut 20:41
Leszek: Wynosi 2/3 wysokosci trojkata rownobocznego , czyli d= 2a√3/6 , a bok Δ .
16 lut 20:43
salamandra: I nieważne z którego wierzchołka tę odległość liczę?
16 lut 20:44
Jerzy:
Nieważne.
16 lut 20:46
salamandra: dzięki− nawiasem− można to udowodnić, dlaczego akurat środek dzieli środkowe/wysokości w
stosunku 2:1?
16 lut 20:47
Leszek: Tak , to wynika z tego twierdzenia !
16 lut 20:49
salamandra: Znalazłem właśnie to twierdzenie, jednak nie ma żadnego dowodu, dlatego pytam

zwykle lubię
wiedzieć, skąd dane twierdzenie się bierze
16 lut 20:51
16 lut 20:58
16 lut 20:59
salamandra: | | 1 | | 1 | |
Z pierwszego Twojego dowodu − to, że KL to |
| AB to wiadomo, ale to, że KO to |
| OB też |
| | 2 | | 2 | |
wynika z odpowiednich "Talesowych" podstawień?
16 lut 21:08
salamandra:

podobieństwo AOB i KLO na mocy cechy kąt−kąt
2KO=OB
dobrze rozumiem?
16 lut 21:23
Mila:
Dobrze. Widzisz , że to nie jest takie trudne, jak myślałeś.
16 lut 22:33
salamandra: dziękuję
16 lut 22:37
a@b:

Dla trójkąta równobocznego:
h=3r , R=2r , a= 2r
√3 , P=3r
2√3
r −−− dł. promienia okręgu wpisanego w trójkąt
R −− dł. promienia okręgu opisanego na trójkącie
Często się przydają
16 lut 22:57
salamandra:
n
16 lut 23:07
a@b:

H=8 r= 3
Oblicz objętość ostrosłupa
Zastosuj te wzory , które podałam
i masz natychmiast odpowiedź ( bez straty czasu

V=......
16 lut 23:08
salamandra: Racja, tylko rzadko kiedy będę miał podany w zadaniu promień. Zawzyczaj będzie a podane
16 lut 23:11
16 lut 23:11
a@b:
W zadaniach testowych często

Promień okręgu opisanego na trójkącie ma długość 8
to pole tego trójkąta jest równe:
A/ B/ C/ D/
i migiem podasz pole !
16 lut 23:14
a@b:
P= ..... "szast, prast" ...
16 lut 23:15
salamandra: R=2r
r=4
P=3*42√3 = 48√3
Rozumiem, że cały czas mówimy o równobocznym?
16 lut 23:17
a@b:
Dokładnie tak równoboczny !
16 lut 23:21