styczna
jaros: Dla jakiej wartości m styczna do wykresu funkcji f (x) = mx6 − 5x4 + 6x2 − 1 w punkcie x0 =−2
jest równoległa do prostej 3x−3y+2=0?
16 lut 18:46
a@b:
s∥ k to a
s=a
k=1
zatem f
'(−2)=1
dokończ....
16 lut 18:53
Leszek: 3x −3y +2=0⇒ y= x +2/3
Rownanie stycznej
y−yo = f ' (xo}*( x − xo)
f(x) = mx6 −5x4 +6x2 −1
f '(x) = 6mx5 −20x3 +12 x
f '( −2) = 1 ⇒ m = .......
16 lut 18:53
a@b:
Wystarczy porównać współczynniki kierunkowe ( bez pisania równania stycznej !
16 lut 18:55
jaros: Hmm nie do końca rozumiem co macie na myśli podstawiając te punkty do pochodej otrzymam
m=45/64 ale to dobrze jest?
17 lut 21:59
jaros: odpisze ktoś?
18 lut 08:37
PW: Mógłbym odpisać, ale byłoby to przykre dla ciebie.
18 lut 12:54
jaros: wal smiało
18 lut 12:55
PW: Sam chciałeś.
jaros, nie masz elementarnych wiadomości, a bierzesz się za rozwiązywanie zadań. Porządek
jest inny: najpierw trzeba opanować definicje i treści twierdzeń, a dopiero próbować
rozwiązywać zadania. W przeciwnym wypadku nie wiesz o czym mówisz.
W dodatku masz przykry zwyczaj przepytywania pomagających, jakby pisali dziwne rzeczy, a ty
byłbyś egzaminatorem.
Wstawiasz np. banalne zadanie
397304 i rzucasz hasło: "Jakieś pomysły?" jak mądry
profesor do maluczkich.
Trochę pokory, chłopie.
18 lut 12:59
jaros: Kompletnie nie mam pojęcia w jaki sposób odebrałaś moje pytania do pomagających jako formę
próby przepytania ich, lub sprawdzenia ich wiadmości.... moje pytania wynikają czysto z mojej
nie
wiedzy a także chęci zaczerpnięcia rad od dużo lepszych matematyków odetnie, którzy umieją
wytłumaczyć niejasności dużo lepiej od internetu...
18 lut 13:06
Jerzy:
Współczynnik kierunkowy stycznej do krzywej f(x) w punkcie x0 jest równy wartości pochodnej
tej funkcji w punkcie x0.Skoro ma ona być równoległa do podanej prostej to ta pochodna w
punkcie x0 musi być równa 1 , bo taki jest współczynnik kierunkowy podanej prostej.
18 lut 13:25