styczna
jaros: Jakieś pomysły?
Napisać równanie okręgu stycznego do dwóch prostych równoległych y = x − 4 i y = x − 12, jeżeli
jego środek leży na prostej y = −x.
17 lut 22:17
salamandra: odległość dwóch prostych wyznaczy ci średnicę.
17 lut 22:19
jaros: ale to z rysunku wyliczasz czy jak?
17 lut 22:20
jc: Środek
y=x−8, prosta w połowie pomiędzy dwiema równoległymi
przecięcie
y=−x
y=−4, x=4
promień = 4/√2=2√2
17 lut 22:24
salamandra: Bierzemy dowolny punkt na prostej y=x−4
np. A=(1,−3)
d− wzór na odleglosc prostej od punktu
w tym szczególnym przypadku, z racji tego, że te proste są równoległe, można zastosować wzór d=
| | |1*1+(−1)*(−3)−12| | | |4−12| | | 8 | | 8√2 | |
d= |
| = |
| = |
| = |
| = 4√2 |
| | √12+(−1)2 | | √2 | | √2 | | 2 | |
r= 2
√2
17 lut 22:26
jaros: Mógłbyś napisać co jest C1 a co C2?
17 lut 22:37
salamandra: x−y−4 oraz x−y−12
17 lut 22:39
jaros: rozumiem, że promień wychodzi r=2√2 ale co z x i y do równania okręgu?
18 lut 08:47
jaros: (x−4)2 + (y+4)2=8?
18 lut 08:54
jc: Tak.
18 lut 09:16
jaros: A ja moge tak po prostu zauważyć, że środek okręgu miedzy prostymi będzie na danej prostej?
18 lut 10:59
Bleee:
Jeżeli masz dwie proste ROWNOLEGLE to wtedy wiesz ze środek jest gdzies na prostej 'posrodku'
tych prostych.
Gdyby proste nie były równolegle
Wtedy jest troszeczkę więcej zabawy z wyznaczeniem prostej na której będzie leżał środek okręgu
(ale niewiele więcej)
18 lut 11:22
jaros: Co w takim przyadku się robi, gdy proste nie są równoległe ?
18 lut 12:55
Blee:

Jeśli nadal jesteś zainteresowany, to:
w momencie gdy dwie proste NIE SĄ równoległe to:
1) w pewnym punkcie się przecinają (wyznaczasz ten punkt)
2) wzór okręgu o dowolnym promieniu i o środku w punkcie przecięcia ( (1) )
3) wyznaczasz wyznaczasz punkty przecięcia się okręgu z prostymi
4) wyznaczasz środek odcinka łączącego te dwa punkty
5) prowadzisz prostą przechodzącą przez punkty (1) i (4)
Uwaga

zauważ, że w tym przypadku wyjść DWIE proste (druga będzie w pionie

nie
zaznaczałem jej, aby nie mieszać wszystkiego na rysunku)
22 lut 00:11