1 | ||
Obliczyc wartosc calki ∫2∞ | dx. | |
x2−1 |
1 | 1 | 1/2 | −1/2 | |||||
∫2∞ | dx=∫2∞ | dx=∫2∞ | + | dx= | ||||
x2−1 | (x−1)(x+1) | (x−1) | (x+1) |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
= | ∫2∞ | dx− | ∫2∞ | dx= | ||||
2 | (x−1) | 2 | (x+1) |
1 | 1 | |||
= | ln(x−1)|2∞− | ln(x+1)|2∞ | ||
2 | 2 |
1 | x−1 | 1 | A−1 | 1 | 2−1 | |||||||
= | ln( | )|2 ∞ = limA→∞ | ln( | ) − | ln( | )= | ||||||
2 | x+1 | 2 | A+1 | 2 | 2+1 |
1 | 1 | |||
=− | ln( | ) | ||
2 | 3 |
∞ | ||
Ale wychodzi ln( | ). | |
∞ |
∞ | |
to symbol nieoznaczony | |
∞ |
1 − 1/A | ||
limA→∞ | = 0 | |
1 +1/A |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |