calka
mat:
| | 1 | |
Niech C(a,b) =[∫ab |
| dx] ,gdzie [y] oznacza część całkowitą |
| | 6√x2+1 | |
liczby y. Podać wartości poniższych wyrażeń.
a) C(50,62) =
W jaki sposob obliczyc te calke?
1 lut 22:27
mat:
Chyba nie chodzi o to, zeby ja liczyc?
1 lut 23:15
mat: ?
1 lut 23:58
Blee:
oczywiście, że nie oto chodzi
| | 1 | |
1) zauważ, że f(x) = |
| jest funkcją malejącą (monotoniczną), więc: |
| | 6√x2+1 | |
f(50) > f(62)
więc prawdą jest, że
[(62−50)*f(50)] ≥ C(50,62) ≥ [(62−50)*f(62)]
oszacujmy więc ile to będzie [(62−50)*f(50)]
| | 1 | | 1 | |
f(50) = |
| = |
| ≈ 0,2714 |
| | 6√2500 + 1 | | 6√2501 | |
[12*0.2714] = [3.2568] = 3
oszacujmy więc ile to będzie [(62−50)*f(62)]
| | 1 | | 1 | |
f(62) = |
| = |
| ≈ 0,2526 |
| | 6√3844 + 1 | | 6√3845 | |
[12*0.2526] = [3.0312] = 3
W takim razie C(50,62) = 3
Dlaczego −−− odpowiedź kryje się w odpowiedzi na pytanie: czym właściwie jest całka oznaczona

A co my właściwie policzyliśmy i jako to się ma do tejże całki?
2 lut 00:08
2 lut 00:09
Blee:
tak naprawdę tutaj także można by było obejść się bez kalkulatora (liczenia pierwiastka 6'tego
stopnia) tak jak to miało miejsce w zadaniu sprzed paru dni, ale szacowanie byłoby wtedy 'na
styk'.
bo:
| | 1 | |
[12* |
| ] = [4] > [12*f(50)] −> związku z tym [12*f(50)] = 3 (i ten moment może |
| | 3 | |
być dla niektórych nie do końca zrozumiały i to jest ten moment w którym szacowanie jest 'na
styk' )
2 lut 00:13