?
Barni: Mozna to wyliczyc
x+y+z=61
x+y=11+z
y2=x*y
w ukladzie równań?
24 lut 12:00
24 lut 12:08
Barni: ale tam jest inaczej, bo w drugim równaniu zamiast z w tamtym jest y w tym.
24 lut 12:10
dr. Hannibal Lecter: pewnie

wrecz banalnie spojz

1) x+y+z=61
2) x+y−z=11
3) y
2=xy
z 3 warunku mozna odwaznie wysunac zalozenie bez dowodu ze x=y
wtedy 1) i 2) rownanie dodajemy pewna reka i mamy :
2x+2y=72
a ze cwani bylismy na poczatku korzystamy od razu z 3 warunku i :
np dla y
4y=72
y=18
a co za tym idzie x =18
a wiec
z= 25
jak nie wierzysz podstaw do zadanie te liczby i zobaczysz ze wyjdzie xD
24 lut 12:11
tim: Nie możmy tak bez żadnego WARUNKU wysunąć, że x = y.
Bo albo x = y, albo y = 0, a x jest dowolne!
24 lut 12:16
tim: [x = 18 ∧ y = 18 ∧ z = 25, x = 36 ∧ y = 0 ∧ z = 25]
Są dwa rozwiązania doktorku.
24 lut 12:17
tim: Zależy jeszcze czy to zadanie z ciągów, czy nie − tego nie napisałeś/aś.
24 lut 12:18
Barni: jest to zadanie z ciągu geometrycznego
24 lut 12:29
Barni: Za trzy ksiązki, ktorych ceny tworzą ciąg geometryczny, zapłacono 61 zł. Za pierwszą i drugą
zapłacono razem o 11 zł więcej niż za trzecią. Ile zapłacono za każdą książkę?
Takie bylo polecenie, to moze źle ułożyłem uklad?
24 lut 12:32
tim: Dobrze, w takim wypadku, jedno z rozwiązań jest wykluczone

. Chyba, że jedną książke dostał
za darmo

.
[x = 18 ∧ y = 18 ∧ z = 25, − poprawne
x = 36 ∧ y = 0 ∧ z = 25] − odpada
Ale , żey dostać maksymalną ilość punktów, trzeba znaleźć obydwa rozwiązania i jedno wykluczyć.
24 lut 12:39