1 lut 02:01
Blee:
niestety nie
8
a < 8
b −> a < b
ale
| | 1 | | 1 | |
( |
| )a < ( |
| )b −> a > b |
| | 8 | | 8 | |
1 lut 02:04
Blee:
druga sprawa ... nieprawdą jest, że
prawdą jest, że:
| √2 | | 2 | |
| = ( |
| )1/2 albo jak wolisz 0.5 |
| 4 | | 16 | |
1 lut 02:06
Blee:
trzeci błąd:
| | 1 | | 2 | |
masz |
| * ( |
| )jakieś tam potęgi |
| | 8 | | 16 | |
| | 1 | |
a linijkę później przy porównywaniu potęgi zapominasz o tym |
| * |
| | 8 | |
czytaj: winno być jeszcze
+1 (ale same potęgi źle wyliczone są)
chodzi oto, że:
2
a*2
b = 2
a+b
więc:
2*2
b = 2
1+b
1 lut 02:08
Blee:
ze względu na 02:04 zaleca się raczej zamieniać zawsze na potęgi o podstawie nie będącej w
przedziale (0;1), tylko ≥1 (bo wtedy znaku nie musisz zmieniać)
1 lut 02:14
1 lut 02:18
Blee:
1) co ja mówiłem o znaku nierówności

(patrz post o godzinie 02:04)
2) dlaczego po lewej stronie 'magicznie' z 6 − 5x nagle się robi 6x − 5
| | 1 | |
3) dlaczego według Ciebie |
| *(6x − 5) = 3x − 5  |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
4) dlaczego według Ciebie |
| * ( |
| )3x−5 = ( |
| ) 3x − 5 +x  |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
1 lut 02:23
Blee:
Mniej w pamięci ... więcej 'na kartce' rozpisuj ... nie śmiesz się ... część Twoich błędów
wynika z 'niechlujstwa' (śpieszenia się)
1 lut 02:24
1 lut 02:35
1 lut 02:37
Blee:
spójrz na wykres funkcji wykładniczej:
https://matematykaszkolna.pl/strona/187.html
gdy a>1 to funkcja jest rosnąca (czyli im wyższa potęga tym większa wartość funkcji)
natomiast gdy 0<a<1 to funkcja jest malejąca
| | 1 | | 1 | |
więc np. ( |
| )x < ( |
| )2 → x > 2 |
| | 2 | | 2 | |
i sprawdzamy ... niech x = 3
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )3 = |
| i faktycznie jest < |
| = ( |
| )2 |
| | 2 | | 8 | | 4 | | 2 | |
1 lut 02:53
Blee:
pierwszy Twój link (z 02:35) 'prawie' dobrze ... do momentu opuszczenia nierówności
| | 1 | |
dlatego zrób coś dla mnie ... zamiast zamieniać podstawę potęgi na |
| |
| | 8 | |
zamień podstawę na 8 ... wtedy NIE BĘDZIESZ MUSIAŁ zmieniać znaku nierówności
1 lut 02:55
Blee:
i taka uwaga 11 : 6.5
≠ 1.7
Jak masz konkretne liczby to podajesz konkretny wynik (wynik w ułamku ma być

)
1 lut 02:57
Blee:
co do zadania 2
okey ... ale tam masz do obliczenia NIERÓWNOŚĆ
1 lut 02:58
1 lut 03:06
Blee:
tu ta sama kwestia
log
2(x) ≥ log
2(4) ⇔ x ≥ 4
ale

log
0.5(x) ≥ log
0.5(4) ⇔ x
≤ 4 <−−− zmieniamy znak nierówności (patrz wykres
funkcji f(x) = log
ax)
1 lut 03:13
Blee:
druga sprawa
log
a(x+1) + log
a(x+3) = log
a[(x+1)(x+3)] i dopiero TERAZ możesz porównywać liczby pod
logarytmami
1 lut 03:14
1 lut 03:15
Franklin: Zadanie z logarytmami próba nr 2, chyba poprawna .
https://imgur.com/gallery/tm6z1oi Chciałbym Panu bardzo podziękować za
pomoc, tak z ciekawości jaki kierunek studiujesz/studiowałeś?
1 lut 03:23
Blee:
8−mka <−−− DOBRZE

logarytmy <−−− niestety nie
'znak nierówności'

pamiętaj też o dziedzinie (założeniach) przy logarytmach
1 lut 03:35
1 lut 04:07
1 lut 04:08
Bleee:
Godzina 04:07 − − − zalozenia:
x+1 > 0 − − > x > − 1
x + 3 > 0 − − > x > − 3
Musisz to uwzględnić (nie ma czegoś takiego jak log(−2)
1 lut 10:26
Bleee:
04:08
Zaczynasz od ZAŁOŻEŃ (to co pod pierwiastkiem musi być ≥ 0)
1 lut 10:27