Dowodzenie
Patryk: Cześć,
Mam takie zadanie:
Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y zachodzi nierówność
2x
2 + 5y
2 + 10 > 6xy + 4y
Czy mógłbym tutaj zastosować podstawienie np. x = yp tak jak w tym przykładzie zrobił PW czy to
mógłbym zrobić tylko wtedy gdyby x i y były dodatnie?
https://matematykaszkolna.pl/forum/395497.html
*Czasami mam problemy z rozłożeniem na czynniki i próbuję takich tricków bo są prostsze niż
sprowadzanie do wzorów skr. mnożenia.
28 sty 17:00
PW: Sprawdzamy czy nierówność jest prawdziwa dla y = 0 oraz dla x = 0 (łatwe, jest prawdziwa).
Jeżeli obie liczby są różne od zera, to można podstawić y = kx, k∊R\{0} i rozważyć równoważną
nierówność
2x2 + 5k2x2 + 10 > 6xkx + 4kx
(*) (5k2 + 2 − 6k)x2 − 4kx + 10 >0, k≠0
Δ(k) = 16k2 − 4(5k2 + 2 − 6k)10 = 16k2 − 200k2 + 240k − 80
= − 184k2 + 240k − 80
Δk = −1280,
a więc Δ(k) przyjmuje tylko wartości ujemne, co oznacza, że nierówność (*) jest prawdziwa dla
wszystkich k. Równoważna jej badan a bierónośc jest zatem prawdziwa.
Sprawdź rachunki, bo już ledwo widzę, i mogę się mylić.
28 sty 18:36
PW: Jeszcze konieczne jest zbadanie znaku współczynnika przy x
2 − musi być dodatni dla wszystkich
k, aby to co napisałem pod koniec było prawdą. Nie można tego zrobuć "w pamięci" jak ja to
przyjąłem, bo rzecz nie jest oczywista.
28 sty 18:42
Patryk: Oto mi chodziło

Dzięki wielkie. Czyli można generalnie takie podstawienie zawsze zrobić
tylko trzeba sprawdzić czy nierówność jest prawdziwa dla 0? Czy coś jeszcze trzeba sprawdzić
przez podstawieniem?
28 sty 18:44
a@b:
Mnożąc nierówność obustronnie przez 2 otrzymamy:
4x2−12xy+9y2+y2−8y+16+4>0
(2x−3y)2+(y−4)2+4>0
dodać komentarz.....
i po ptokach
28 sty 21:11
Patryk: Przepraszam, że odkopuje temat, ale skoro sprawdziliśmy, że dla x = 0 oraz y = 0 nierównośc
jest prawdziwa to dlaczego k≠0 ? Gdybyśmy za k dali 0 wtedy by właśnie wyszła nierównośc
prawdziwa bo y równałoby się 0.
1 lut 18:47
salamandra: Bo dla y=0 już zostało sprawdzone, dlatego później sprawdzasz co się dzieje, gdy tym zerem nie
jest
2 lut 12:49
Mat: A co w przypadku gdy jedna z niewiadomych jest równa 0 a druga nie?
10 maj 14:32
ABC:
jeżeli są związane zależnością y=kx , k≠0 to taka sytuacja zajść nie może
10 maj 14:35