Suma
Jonasz: Pomoglibyście z pewnym zadaniem? Bardzo proszę :3
E − znak sumy
E2=<k2+k<=18 kk
27 sty 22:13
Bleee:
Czyli sumujesz od k=1 do k=3 (bo 42 + 4 = 20 > 18)
27 sty 22:18
Jonasz: W zadaniu nie jest napisane że mają to być liczby całkowite
27 sty 22:20
Blee:
jak masz
9
∑ n
i=1
to też nie masz nigdzie napisane, że po liczba całkowitych (a nawet naturalnych) sumujesz ... a
to czynisz ... bo to jest indeks kolejnych wyrazów ciągu
27 sty 22:27
Jonasz: Czyli mam jechać po naturalnych tak? Bo np −1 też spełnia nierówność
27 sty 22:31
27 sty 22:36