uzasadnij, że funkcje są monotoniczne na wskazanych zbiorach:
Radko:
b) f(x)=
√−2−x (−
∞,0)
d) f(x)= [1,
∞)
22 sty 10:48
Radko: dwa ostatnie źle dodałem
22 sty 10:49
Radko: a), a) i c) są poprawnie zapisane
22 sty 10:50
Radko: d) f(x)=12x+1 [1,∞)
22 sty 10:52
Radko: e) f(x)=1x2 (−∞,0)
22 sty 10:55
Radko: f) f(x)=4x−x2 (2,∞)
22 sty 10:55
Jerzy:
| | 1 | |
a) f'(x) = |
| , pochodna stal dodatnia , funkcja stele rożnie w R. |
| | 5 | |
22 sty 11:53
ite: tak jak tutaj
26
Założenie x
1<x
2 → x
1−x
2<0
I teraz musisz pokazać, że w danym przedziale znak różnicy f(x
1)−f(x
2)jest stały.
Wybierz jeden przykład, podstaw do wzoru funkcji x
1 i x
2 i spróbuj ustalić znak różnicy.
Dopisywanie kolejnych przykładów niewiele pomoże.
22 sty 12:01
Radko: Dzięki !
22 sty 15:10