Zadanie z licz zespolonych
Michal: Witam.proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
\sqrt[3]{11−2i}
20 sty 20:37
ABC:
zauważ że |11−2i|=121+4=125
więc moduł pierwiastka trzeciego stopnia z tego będzie 5, i można próbować odgadnąć ,
narzucają się kombinacje typu
2−i, 1+2i, itp okazuje się że (−2+i)3=11−2i i pozostałe dwa pierwiastki już łatwo.
20 sty 20:55
michal: Mógłbyś tą odpowiedż rozwinąć?
20 sty 21:11
ABC:
jeżeli to dla ciebie nie jest rozwinięta ,to sorry Winnetou więcej nie będzie
20 sty 22:05
michal: No dobrze, a dla k=0 mam policzyć ze wzoru moivrea?
22 sty 23:20
22 sty 23:22
ABC:
masz pomnożyć 2−i przez pierwiastki pierwotne trzeciego stopnia z jedności − są dwa, wypisane
tu obok w innym wątku
22 sty 23:23
ABC:
O już ci Mila dała odnośnika za to dla niej
22 sty 23:24
Mila:
Ze wzoru de Moivre'a trudno, bo argument masz niedokładny.
|11−2i|=
√125=5
√5
11−2i=(−1+2i)
3
22 sty 23:27