Liczby zespolone proszę o pomoc
janek123: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
Rozwiąż zadanie przy pomocy funkcji trygonometrycznej
11−2i(1/3) − pierwiastek trzeciego stopnia z 11−2i
22 sty 22:30
Mila:
Bez trygonometrii:
z
3=11−2i
z
3=(−1+2i)
3
z
3−(−1+2i)
3=0
(z−(−1+2i))*[z
2+z*(−1+2i)+(−1+2i)
2]=0
z=−1+2i lub z
2+(−1+2i)z+(−1+2i)
2
Δ=(−1+2i)
2−4*(−1+2i)
2=−3*(−1+2i)
2=(
√3i)
2*(−1+2i)
2
| | 1−2i−√3i*(−1+2i) | | 1−2i+√3i*(−1+2i) | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
22 sty 22:47
janek123: A dla k=0
może ze wzoru moivrea?
22 sty 23:13
michal: No to jak obliczyć k=0
22 sty 23:57