rozwiąż układ jednorodny
B: rozwiąż układ równań:
x1 +2x2 +4x3 −3x4 =0
3x1 +5x2 +6x3 −4x4 =0
8x1 +10x2 −4x3 +6x4 =0
6x1 +16x2 +44x3 −38x4 =0
Sprawdziłem, że poza rozwiązaniem trywialnym x1=x2=x3=x4 =0
istnieje też nietrywialne bo r(B) = 3 < 4
próbowałem zastąpić x4 parametrem t ale dalej mi nie wychodzi..
mógłby mi to ktoś wytłumaczyć jak 4 latkowi, krok po kroku?
20 sty 11:59
ABC:
znajdź najpierw niezerowy wyznacznik 3x3 i potem to co nie wchodzi do wyznacznika weźmiesz jako
parametr, niekoniecznie to musi być x4
20 sty 13:05
Jerzy: a metodą Cramera?
20 sty 13:10
Mariusz:
Wybierz tę podmacierz
3x
1+5x
2+6x
3=4x
4
8x
1+10x
2−4x
3=−6x
4
6x
1+16x
2+44x
3=38x
4
3 5 6
8 10 −4
6 16 44
| | 8 | |
w2− |
| w1 // czynnik 8/3 zapisujesz na boku |
| | 3 | |
3 5 6
0 −10/3 −20
6 16 44
w
3−2w
1 // czynnik 2 zapisujesz na boku
3 5 6
0 −10/3 −20
0 6 32
w
3−(−9/5)w
2// czynnik (−9/5) zapisujesz na boku
3 5 6
0 −10/3 −20
0 0 −4
L=
1 0 0
8/3 1 0
2 −9/5 1
U=
3 5 6
0 −10/3 −20
0 0 −4
LUx=b
Ux=L
−1b
L
−1b=y
Ly=b
Ux=y
i rozwiązujesz dwa układy z macierzami trójkątnymi które są łatwiejsze
20 sty 13:37
Mariusz:
y
1=4x
4
y
3=0
3x
1+5x
1+6x
3=4x
4
−4x
3=0
x
3=0
x
2=5x
4
3x
1+25x
4=4x
4
x
3=0
x
2=5x
4
3x
1=4x
4−25x
4
x
3=0
x
2=5x
4
x
1=−7x
4
x
4[−7 5 0 1]
T
20 sty 13:58
B: @ABC
wyznacznik 3x3 znalazłem przy szukaniu r(B)
1 3 5
6 14 24
−4 −10 −20
wyzerowałem 1 kolumnę i wiersz czyli x1 powinienem wziąć za parametr?
20 sty 14:26
B: @
Mariusz nie znam tej metody
20 sty 14:27
jc:
1 2 4 −3
3 5 6 −4
8 10 −4 6
6 16 44 −38
1 2 4 −3
3 5 6 −4
4 5 −2 3
3 8 22 −19
1 2 4 −3
3 5 6 −4
4 5 −2 3
0 3 16 −15
1 2 4 −3
2 3 2 −1
4 5 −2 3
0 3 16 −15
1 2 4 −3
2 3 2 −1
0 −1 −6 5
0 3 16 −15
1 2 4 −3
0 −1 −6 5
0 −1 −6 5
0 3 16 −15
1 2 4 −3
0 −1 −6 5
0 0 −2 0
1 2 0 −3
0 −1 0 5
0 0 1 0
1 0 0 7
0 −1 0 5
0 0 1 0
x4 − parametr
x1=−7x4
x2=5x4
x3=0
20 sty 14:31
Mariusz:
@B
A metodę macierzy odwrotnej znasz ?
3x
1+5x
2+6x
3=4x
4
8x
1+10x
2−4x
3=−6x
4
6x
1+16x
2+44x
3=38x
4
3 5 6 1 0 0
8 10 −4 0 1 0
6 16 44 0 0 1
3 5 6 1 0 0
0 −10/3 −20 −8/3 1 0
0 6 32 −2 0 1
6 10 12 2 0 0
0 10 60 8 −3 0
0 30 160 −10 0 5
2 0 −16 −2 1 0
0 10 60 8 −3 0
0 0 −20 −34 9 5
10 0 −80 −10 5 0
0 10 60 8 −3 0
0 0 −20 −34 9 5
10 0 0 126 −31 −20
0 10 0 −94 24 15
0 0 20 34 −9 −5
20 0 0 252 −62 −40
0 20 0 −188 48 30
0 0 20 34 −9 −5
A
−1=
252/20 −62/20 −40/20
−188/20 48/20 30/20
34/20 −9/20 −5/20
| | 252 | | 62 | | 40 | |
x1= |
| *4x4− |
| *(−6x4)− |
| *38x4 |
| | 20 | | 20 | | 20 | |
| | 188 | | 48 | | 30 | |
x2=− |
| *4x4+ |
| (−6x4)+ |
| *38x4 |
| | 20 | | 20 | | 20 | |
| | 34 | | 9 | | 5 | |
x3= |
| *4x4− |
| (−6x4)− |
| *38x4 |
| | 20 | | 20 | | 20 | |
x
1=−7x
4
x
2=5x
4
x
3=0
x
4 parametr
20 sty 15:38
20 sty 16:01