twierdzenie sinusów
salamandra: Wytłumaczyłby mi ktoś tw. sinusów, bo na stronie mam tylko gotowe wzory, a mam pytanie, co to
znaczy na przykład
"w przypadku, gdy kąt leży naprzeciwko największego boku − przypadek jednoznaczny".
i zadanie np.
Rozwiąż trójkąt, gdy α = 60 stopni, b=4, a=2
15 sty 17:12
Mila:

To jest tradycyjne oznaczenie boków i kątów Δ.
Jeżeli jest inaczej, to musi być podane w treści.
Czasem trzeba rozważyć różne przypadki.
15 sty 17:30
salamandra: Tak, umówiliśmy się, że zawsze α leży naprzeciwko a, β naprzeciwko b, i γ naprzeciwko c.
Nie rozumiem właśnie tych różnych przypadków, tzn. miałem na lekcji to tłumaczone na zasadzie
konstrukcji trójkąta, że czasami nam nie przetnie i w ogóle nie będzie trójkąta czy coś
takiego, ale nie rozumiem tego "w przypadku, gdy kąt leży naprzeciwko największego boku −
przypadek jednoznaczny" skąd to wynika? Oraz jakie muszą być warunki, żeby był
"niejednoznaczny".
Miałem również coś takiego, że gdy = 0, to kąt prosty > 1 − sprzeczność, gdy > 0 to kąt
ostry(?)
15 sty 17:33
salamandra:

Mam też taki rysunek w zeszycie
15 sty 17:36
Mila:
salamandra wpisuj konkretne zadania ze zbioru, podręcznika,to wyjaśnię

Nie wiem o co chodzi z tym rysunkiem, mogę się domyślać źle i wprowadzę Cię w błąd.
15 sty 22:15
salamandra: W rysunku to nauczyciel po prostu konstruował trójkąt, tak jakby to robił cyrklem, kreślił łuk
i jeśli się przetnie w jednym miejscu to jedno rozwiązanie, jeśli w dwóch tak jak na
narysowałem, to dwa rozwiązania, a jak w ogóle, to nie można skonsturować trójkąta, to to
akurat mniej ważne, bo to nie gimnazjum i nikt sie w rysowanie nie bawi, bardziej mi chodziło
o wytłumaczenie kiedy doszukiwac się dwóch rozwiązań, tak jak napisałem tu, ale Panowie mi już
wyjaśnili mniej więcej:
https://matematykaszkolna.pl/forum/395782.html
15 sty 22:17