Wyznacz punkty przegięcia oraz przedziały wklęsłości i wypukłości dla funkcji
Adrianna11: Wyznacz punkty przegięcia oraz przedziały wklęsłości i wypukłości dla
funkcji:y=x5+5x4−40x2−x+2
15 sty 14:14
Szkolniak: f(x)=..., x∊D=R
f'(x)=5x4+20x3−80x−1
f''(x)=20x3+60x2−80
f''(x)=0 ⇔ 20x3+60x2−80=0
20x3+60x2−80=0 /20
x3+3x−4=0
x3−x+4x−4=0
x(x+1)(x−1)+4(x−1)=0
(x−1)(x2+x+4)=0
x=1 v x2+x+4=0
Δ<0
f''(x)>0 ⇔ (x−1)(x2+x+4)>0 ⇔ x−1>0 ⇔ x∊(1;+∞) (funkcja wypukła w tym przedziale)
f''(x)<0 ⇔ (x−1)(x2+x+4)<0 ⇔ x−1<0 ⇔ x∊(−∞;1) (funkcja wklęsła w tym przedziale)
punkt przegięcia: x=1
15 sty 14:28
Adrianna11: Z tego rozwiązania (x2+x+4) wyszło mi że x0= −2,tego się nie uwzględnia jako punkt przegięcia
?
W odpowiedziach z książki wynika że tylko x=1 jest punktem przegięcia.Nie wiem dlaczego.
Przedział wypukłości powinien wyjść dla x € (−∞;−2)(−2;1),@a funkcja wklęsła dla x €(−2;1)
15 sty 14:43
Blee:
a niby jak Ci to wyszło

(−2)
2+ (−2)+4 = 0
15 sty 14:48
Adrianna11: Wyznaczyła delte,delta wyszła 0 wiec wyliczyłam Xo,wyszło −2
15 sty 14:50
Blee:
to źle wyznaczyłaś Δ

Δ = 1
2 − 4*4 = ...
15 sty 14:56
Adrianna11: Wzór na Xo=−b/2a=−4/2 co daje −2
15 sty 14:58
15 sty 15:06
Blee:
a ile niby b wynosi

Bo jak dla mnie to b=1:
x
2 +
1*x + 4
15 sty 15:09
Adrianna11: Dorzucasz minusa do jedynki,według wzoru na Xo
15 sty 15:16
Adrianna11: We wzorze jest −b
15 sty 15:18
Blee:
czy TY jesteś w stanie zrozumieć, że
Δ < 0
ŹLE POLICZYŁAŚ Δ
15 sty 15:26
ABC:
| | 1 | | 15 | |
z postaci x2+x+4=(x+ |
| )2+ |
| widać że nie ma rzeczywistych pierwiastków |
| | 2 | | 4 | |
15 sty 15:28