liczby
mat:
Niech a i b beda przyblizeniem liczby x oraz a<b.
| | 1 | | 1 | |
Zalozmy, ze te przyblizenia sa pomiedzy |
| x4 i |
| x4. Co oznacza ta luka dla tych |
| | 3 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | |
przyblizen−to, ze sa pomiedzy |
| a |
| ? |
| | 3 | | 5 | |
15 sty 10:55
piotr: można jaśniej ?
15 sty 11:01
ite: Ja odczytałam to jako pytanie filozoficzne (egzystencjalne?)
395737 21:59.
15 sty 12:14
mat:
Tak wiem, ale
Jakie te przyblizenia sa miedzy soba ze wzgledu na te wspolczynniki? Jak dokladne?
15 sty 15:58
ite: To niezrozumiałe co piszesz. Przybliżeniem liczby x są wielokrotności x4 ? ?
Czy te liczby tutaj mają coś wspólnego z tymi z wątku 395737? Może źle skojarzyłam, bo w
poprzednim wątku x było akurat liczbą naturalna?
15 sty 16:33
mat:
Nie maja.
Chodzi mi tak ogolnie dla danych liczb.
Inaczej:
Np. mamy liczbe x∊N i jej dwa przyblizenia wyrazone za pomoca funkcji zmiennej k∊N:
| | 1 | | 1 | |
z dolu: f(k)= |
| k4 oraz z gory g(k)= |
| k4. |
| | 3 | | 5 | |
Czyli f(k)≤x≤g(k).
| | 5 | |
iloraz logarytmów naturalnych tych funkcji przy k→∞ dazy do |
| , co to oznacza dla tych |
| | 3 | |
przyblizen?
Jak je na podstawie tego porownac?
Jakas skala logarytmiczna?
15 sty 17:01
15 sty 18:41
mat:
Masz racje.
Pomylilem sie, bo chodzilo mi o funkcje f(k)=k13k4 i g(k)=k15k4
15 sty 18:52