Maturalki
Saizou :
Tym razem trygonometria
Zad 1
Wyznacz wartość sin 19° w zależności od a = cos 26°.
Zad 2
Oblicz wartość wyrażenia cos 35°•cos40°+cos 130°•sin 395°,
nie korzystjąc z tablic ani kalkulatora.
Zad 3
| | sin x(tg x + sin x) | |
Wyznacz dziedzinę funkcj f(x) = |
| . |
| | cos x(1 + sin x) | |
Uzasadnij, że przyjmuje ona tylko wartości nieujemne.
Zad 4
Dla jakich wartości parametru a równanie |3−4sin
2x|=a
2+3 jest sprzeczne.
Zad 5
Sprawdź, czy równość cos
4x + sin
4x = 1 −sin
2(2x) jest tożsamością trygonometryczną.
Zad 6
Wyznacz wszystkie liczby x należące do przedziału <0; 3π> i spełniające równanie
2 + cos(2x) = 5sinx
Zad 7
Rozwiąż równanie sin(6x) + cos(3x) = 2sin(3x) + 1 w przedziale (0; 2π)
Zad 8
Oblicz sumę pięćdziesięciu najmnniejszych dodatnich liczb spełniających równanie
sin(4πx)=1
14 sty 16:10
salamandra: Mógłbyś wytłumaczyć 1−sze? Bo nie rozumiem, "w zależności od a= cos 26"
14 sty 17:26
Saizou :
Wiesz, że cos 26=a i na tej podstawie masz przedstawić sin19
np.
cos 15 =a i szukasz sin215
sin215=1−cos215=1−a
14 sty 17:32
janek191:
sin
2 15
o= 1 − a
2
14 sty 17:39
Saizou : cyfrówka
14 sty 17:41
salamandra: hm, a np. sin19 = sin(45−26) i wzór sin(α−β) i coś z tego kombinować?
14 sty 18:02
Saizou : To już masz prawie koniec
14 sty 18:04
salamandra: bo chodzi o to, żeby po prostu w wyniku została stała "a"? tak?
14 sty 18:05
Saizou : Tak
14 sty 18:06
Szkolniak: Zadanie 6
2+cos2x=5sinx, x∊<0;3π>
2+1−2sin
2x=5sinx
2sin
2x+5sinx−3=0
t=sinx, t∊<−1;1>
2t
2+5t−3=0
Δ=49=7
2
| | 1 | |
t1=−3∉<−1;1> v t2= |
| ∊<−1;1> |
| | 2 | |
| | π | | 5π | |
x= |
| +2kπ v x= |
| +2kπ, k∊ℤ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5 | | 13 | | 17 | |
x∊{ |
| , |
| π, |
| π, |
| π} |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
14 sty 18:25
Saizou :
14 sty 18:28
Szkolniak: Zadanie 8
sin(4πx)=1
| | 5 | | 1 | |
Rozwiązania tego równania tworzą ciąg arytmetyczny (an), w którym a1= |
| i r= |
| |
| | 8 | | 2 | |
| | 5 | | 49 | | 201 | |
stąd: a50=a1+49r= |
| + |
| = |
| |
| | 8 | | 2 | | 8 | |
| | 5 | | 201 | | 103 | |
więc: S50=25*( |
| + |
| )=25* |
| |
| | 8 | | 8 | | 4 | |
14 sty 18:37
salamandra: | | √2 | | √2 | |
sin(45−26) = sin45*a−cos45*sin26 = |
| *a− |
| *sin26 , to tyle? |
| | 2 | | 2 | |
14 sty 18:38
Saizou :
@
salamandra
jeszcze pozbyć trzeba się sin26
| | 5 | |
@Szkolniak czy aby na pewno a1= |
| , jest najmniejszym dodatnim rozwiązaniem? |
| | 8 | |
14 sty 18:42
salamandra: W jaki sposób?
14 sty 18:47
Szkolniak: | | 1 | | 1 | | 1 | | 49 | | 197 | |
(a1= |
| ∧ r= |
| ) ⇒ a50= |
| + |
| = |
| |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | | 8 | |
14 sty 18:47
Saizou :
jedynka trugonometryczna
14 sty 18:47
Saizou :
Teraz dobrze
14 sty 18:50
salamandra: 1−a2= sin226
√1−a2 = sin26?
14 sty 18:52
Saizou :
Tak
14 sty 18:54
Szkolniak: Zadanie 5
L=sin4x+cos4x=sin4x+2sin2xcos2x+cos4x−2sin2xcos2x=(sin2x+cos2x)−2sin2xcos2x=
=1−2sin2xcos2x
sprawdzam czy:
L1=2sin2xcos2x=sin2(2x)=P1
2sin2xcos2x=4sin2xcos2x
L1≠P1, zatem nie jest to tożsamość
jest okej?
14 sty 18:54
Saizou : Zapis trochę dziwny
| | 1 | |
L=...=1−2sin2xcos2x=1− |
| sin2(2x)≠1−sin2(2x)=P |
| | 2 | |
14 sty 18:59
salamandra: Muszę zostawić postać pod pierwiastkiem czy można to jeszcze jakoś wyciągnąć?
14 sty 19:02
Saizou :
Postać z pierwiastkiem jest dobra
14 sty 19:03
salamandra: Może głupie pytanie, ale czemu nie można zrobić 1−a?
14 sty 19:04
Szkolniak: √1−a2≠√1−√a2
14 sty 19:05
Szkolniak: Zadanie 4
niech y=sin2x będzie naszą podstawową funkcją, jej zbiorem wartości jest przedział <0;1>
przekształcamy kolejno wzór funkcji f:
−4sin2x → <−4;0>
−4sin2x+3 → <−1;3>
|−4sin2x+3| → <0;3>
zatem równanie |3−4sin2x|=a2+3 jest sprzeczne wtedy, gdy:
a2+3>3 v a2+3<0
a2>0 v (a−√3)(a+√3)<0
a∊R\{0} v a∊(−√3;√3)
a∊R
Równanie jest sprzeczne dla a∊R.
I jak?
14 sty 19:20
Saizou :
źle, a2+3 < 0 → takie a nie istnieje
zatem... a=0
14 sty 19:30
salamandra: 2. cos 35°•cos40°+cos 130°•sin 395° = cos35*cos40−cos50*sin35=cos35*sin50−cos50*sin35 =
= sin50*cos35−cos50*sin35 = sin(50−35) = sin15
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | |
sin15 = sin(45−30) = sin45*cos30−cos45*sin30 = |
| * |
| − |
| * |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
14 sty 19:37
Saizou :
14 sty 19:39
salamandra: W 3−cim skupiam się na mianowniku który ≠ 0?
14 sty 19:41
Saizou : 
, to pierwsza część zadania + założenie co do tangensa
14 sty 19:50
salamandra: mianownik: cosx(1+sinx) = cosx+cosxsinx
cosx+cos(x)sin(x) ≠ 0
cosx(1+sinx) ≠ 0
1) cosx≠0 i 2) 1+sinx ≠ 0
1) cosx≠ 0
2) sinx ≠ −1
| | π | |
cz. wspólna: x≠ |
| +kπ, k∊C |
| | 2 | |
14 sty 19:54
Saizou :
| | π | |
Czyli dziedzina to R\{ |
| +kπ} dla k∊Z |
| | 2 | |
14 sty 19:57
salamandra: A co z tym tangensem?
14 sty 19:58
14 sty 19:58
Saizou : tutaj akurat założenia się pokrywają, bo
| | sinx | |
tgx= |
| i masz założenie cosx≠0 |
| | cosx | |
14 sty 20:18
Szkolniak: Saizou racja, to a
2+3<0 z rozpędu

Zadanie 4
sin(6x)+cos(3x)=2sin(3x)+1, x∊(0;2π)
2sin3xcos3x+cos3x−2sin3x−1=0
cos3x(2sin3x+1)−(2sin3x+1)=0
(2sin3x+1)(cos3x−1)=0
| | 7 | | 11 | |
x= |
| π+2kπ v x= |
| π+2kπ v x=2kπ, k∊ℤ |
| | 6 | | 6 | |
14 sty 20:18
salamandra: Czyli to koniec 3−ciego?
14 sty 20:21
Saizou :
popraw rozwiązania, bo tam coś pomieszałeś przy dzieleniu
14 sty 20:22
Saizou :
jeszcze 2 cześć, pokazać, że ta funkcja przyjmuje tylko wartości nieujemne
14 sty 20:23
Szkolniak: zapomniałem podzielić

zad4*
| | 7 | | 11 | |
3x= |
| π+2kπ v 3x= |
| π+2kπ v 3x=2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 7 | | 2 | | 11 | | 2 | | 2 | |
x= |
| π+ |
| kπ v x= |
| π+ |
| kπ v x= |
| kπ, k∊ℤ |
| | 18 | | 3 | | 18 | | 3 | | 3 | |
| | 7 | | 11 | | 2 | | 19 | | 23 | | 4 | | 31 | | 35 | |
x∊{ |
| π, |
| π, |
| π, |
| π, |
| π, |
| π, |
| π, |
| π} |
| | 18 | | 18 | | 3 | | 18 | | 18 | | 3 | | 18 | | 18 | |
14 sty 20:31
Saizou : i teraz jest dobrze
14 sty 20:37
salamandra: Szkolniak tak zasuwa, to zrobię to 7−me

Rozwiąż równanie sin(6x) + cos(3x) = 2sin(3x) + 1 w przedziale (0; 2π)
sin(6x)+cos(3x) = 2sin(3x)+1 / : 2
| 1 | | 1 | | 1 | |
| *sin(6x)+ |
| *cos(3x) = sin(3x)+ |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
sin
sin(6x)+sin(π−3x) = 2sin(3x)+1
2sin(3x)cos(3x)+cos(3x) = 2sin(3x)+1
cos(3x)(2sin(3x)+1) = 2sin(3x)+1
cos(3x)(2sin(3x)+1)−(2sin(3x)+1) = 0
(2sin(3x)+1)(cos3x−1) = 0
2sin(3x)+1 = 0 v cos3x−1 = 0
1) 2sin(3x)+1 = 0
2sin(3x) = −1 / : 2
| | −π | | π | |
3x = |
| +2kπ / :3 lub 3x = π+ |
| +2kπ / : 3 |
| | 6 | | 6 | |
| | −π | | 2 | | 7 | | 2 | |
x = |
| + |
| kπ lub x = |
| π+ |
| kπ |
| | 18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
2) cos3x−1 = 0
cos3x = 1
3x = 2kπ / : 3
wszędzie k∊C
sprawdzam
k=0
| | 7 | |
2) |
| π ∊ do przedziału |
| | 18 | |
3)0 ∉ do przedziału
k= 1
| | 11π | |
1) |
| ∊ do przedziału |
| | 18 | |
| | 19 | |
2) |
| π ∊ do przedziału |
| | 18 | |
k=2
| | 23π | |
1) |
| ∊ do przedziału |
| | 18 | |
| | 31 | |
2) |
| π ∊ do przedziału |
| | 18 | |
k=3
| | 35π | |
1) |
| ∊ do przedziału |
| | 18 | |
| | 43 | |
2) |
| π ∉ do przedziału |
| | 18 | |
3) 2π∊ do przedziału
| | 7 | | 11π | | 19 | | 2 | | 23π | | 31 | | 4 | |
Odp. x∊{ |
| π, |
| , |
| π, |
| kπ, |
| , |
| π, |
| kπ, |
| | 18 | | 18 | | 18 | | 3 | | 18 | | 18 | | 3 | |
14 sty 20:41
salamandra: sory, 2π już nie należy, bo przedział otwarty.
14 sty 20:42
14 sty 20:43
salamandra: Pierwszych paru linijek nie czytajcie, bo tam coś kombinowałem na początku i zapomniałem usunąć
14 sty 20:43
Saizou : na zdrowie
14 sty 20:49