aksjomat
Wolfik: | | x2 | |
Rozwiąż nierówność: | |
| |<1 |
| | x2−4 | |
do tej pory mam coś takiego:
zał:x≠2 i ≠−2
x
2(x
2−4)<x
2−4
x
4−4x
2−x
2+4<0
x
4−5x
2+4<0
Niech: x
2=t i t≥0
t
2−5t+4<0
pierwiastek z delty=3
t
1=1
t
2=4
x
2=1 x
2=4− nie nalezy do dziedziny
x=1 lub x=−1
co teraz z lewą stroną?
11 sty 11:55
Wolfik: rozwiązuje nierówność w zależności od t?
wychodzi mi t∊(−∞,1)U(4,+∞)
11 sty 11:59
a@b:
x≠2, x≠ −2
| x2−x2+4 | | x2+x2−4 | |
| <0 i |
| >0 |
| x2−4 | | x2−4 | |
4(x
2−4)<0 i 2(x
2−2)(x
2−4)>0
x∊(−2,2) i (x−
√2)(x+
√2)(x−2)(x+2)>0
tu narysuj "falę"
dokończ...................
jako odp wybierz część wspólną obydwu rozwiązań nierówności
11 sty 12:14
Wolfik: x∊(−
√2,
√2)
dziękuję

czyli mój sposób był zły?
11 sty 12:23
a@b:
Popełniłeś błąd tu:
ma być mnożenie przez kwadrat mianownika czyli przez (x2−4)2
x2(x2−4)<(x2−4)2
czyli
x2(x2−4)−(x2−4)2<0
(x2−4)(x2−x2+4)<0
...................
11 sty 12:27
a@b:
Pamiętaj o tym i na przyszłość nie rób takiego błędu !
Powodzenia
11 sty 12:29
Wolfik: na takiej głupocie się wywaliłem.. okej, robię dalej
11 sty 12:30
a@b:
Trenuj dalej ......
11 sty 12:32
Wolfik: https://matematykaszkolna.pl/forum/268000.html
mam jeszcze pytanie co do tego zadania
| | 1 | |
skoro x−2 to czas potrzebny na wykonanie całej pracy to czemu |
| to akurat jedna |
| | x−2 | |
godzina? czyli jeśli w liczniku mielibyśmy 3 to praca wykonana w 3 godziny?
11 sty 12:49
a@b:
Jak wykonasz całą pracę w ciągu 3 godzin
To jaką część pracy wykonasz w ciągu 1 godziny
zatem
x−2−− czas w godzinach potrzebny na wykonanie całej pracy
| | 1 | |
to |
| −− ilość pracy wykonanej w ciągu 1 godziny |
| | x−2 | |
11 sty 13:29