Błąd względny
Kira: | | 1 | |
Jaki błąd względny popełniono przybliżając liczbę |
| liczbą 0,06? Wynik podaj z |
| | 15 | |
dokładnością do 0.1%.
9 sty 16:51
ABC:
są różne definicje tych błędów , na przykład taka
| | |1/15−0.06| | |
δ= |
| *100%=10%=10,0% |
| | |1/15| | |
9 sty 17:28
9 sty 17:41
ABC:
Eta tylko że w rzeczywistości nie zawsze mamy dostęp do wartości dokładnej, ale właśnie w ten
deseń to rozpisałem
9 sty 17:48
Oli: A czy jak zamieniłem 1/15 na 0,0666 i po wstawieniu tego do wzoru to wynik 9,1 jest błędny?
10 sty 21:11
a@b:
Tak, jest błędny
| | 6 | | 3 | | 9 | | 1 | | 10 | |
Lepiej zapisz 0,06= |
| = |
| = |
| i |
| = |
| |
| | 100 | | 50 | | 150 | | 15 | | 150 | |
| | |10−9| | |
δ= |
| *100%= ... =10% =10,0% |
| | 10 | |
10 sty 21:39