aksjomat
Wolfik: dla jakich wartości parametru m równanie −x2+3x+|x−4|=m ma jedno rozwiązanie?
Δ musi być równa 0?
8 sty 22:21
Blee:
tak
8 sty 22:22
Blee:
ale łatwiej będzie po prostu narysować f(x) = −x2 + 3x + |x−4|
i sprawdzić dla jakiej prostej y=m jest tylko jeden punkt wspólny z tą funkcją
8 sty 22:23
Wolfik: jakaś wskazówka jak to przekształcić?
zaczynam od f(x)=−x2?
8 sty 22:25
Wolfik: a nie
robię 2 przypadki: jeden dla |x−4|≥0 a drugi dla x−4<0 i liczę z tego deltę?
8 sty 22:33
Blee:
| | ⎧ | −x2+4x −4 czyli −(x−2)2 dla x>4 | |
| f(x) = | ⎩ | −x2 + 2x + 4 dla x<4 |
|
8 sty 22:35
Blee:
RYSUJESZ
8 sty 22:35
Wolfik: a co jeśli x=4? czemu nie jest dla x≥4
8 sty 22:42
Wolfik: bo po prostu te dwa przedziały się pokryją?
8 sty 22:43
Blee:
dokładnie... dla x=4 wartość funkcji w obu przypadkach będzie taka sama ... dorzuć 'słabą
nierówność' do którego chcesz przypadku (bez różnicy)
8 sty 22:47
8 sty 23:01
Wolfik: wyszło mi, dzięki
8 sty 23:17