Parametr
Xxx: Dla jakich wartości parametru m równanie
−x2+3x+|x−4|=m ma jedno rozwiązanie?
5 sty 21:16
salamandra: a = −1 ≠ 0
x≥ 4
−x2+3x+x−4 = m
−x2+4x−m−4 = 0
Δ = 0 (nie rozpatrujemy przypadku gdy a = 0, bo nie a = −1, nie stoi przy nim parametr m)
Δ = 16 + 4(−m−4) =16−4m−16 = −4m
Δ=0 ⇔ m = 0
x<4
−x2+3x−x+4 = m
−x2+2x−m+4 = 0
Δ = 0
Δ=4+4(−m+4) = 4+−4m+16 = −4m+20
Δ = 0 ⇔ −4m+20 = 0
−4m+20 = 0
−4m = −20 / : (−4)
m = 5
5 sty 21:23
salamandra: Powinno być dobrze
5 sty 21:23
ite: Musisz sprawdzić, czy dla wyliczonych wartości parametru, to jedyne rozwiązanie należy do
rozpatrywanego przedziału.
5 sty 21:28
salamandra: W pierwszym przypadku x=2, więc nie należy, a w drugim x = 1, czyli nalezy
5 sty 21:30
ite: tak, jest tylko jedno rozwiązanie
5 sty 21:33
Mila:

II sposób
−x
2+3x+|x−4|=m
x≥4
f(x)=−x2+4x−4
x<4
f(x)=−x
2+3x−x+4
f(x)=−x2+2x+4
f(x)=5 jedno rozwiązanie
dla m=5 jedno rozwiązanie
5 sty 21:42