Przedziały monotoniczności
Lancelot: f(x) = sinx − cosx (0≤x≤2π)
5 sty 14:45
ite: Oblicz f. pochodną i zapisz w postaci iloczynu.
5 sty 14:50
Lancelot: | | π | |
cosx + sinx = sin( |
| − x) + sinx = suma sinusów? |
| | 2 | |
5 sty 15:54
Jerzy:
Tak i to = √2sin(x + π/4)
5 sty 16:04
Lancelot: I jak zbadać te przedziały?
5 sty 17:29
Blee:
skoro f(x) =
√2 sin(x+ π/4)
to pytanie: jakie są przedziały monotoniczności funkcji g(x) = sin(x)

no to przesuń o odpowiedni wektor i gotowe
5 sty 17:32
Jerzy:
16:04 , to f’(x) , a nie f(x).
5 sty 18:01
Lancelot: Jakoś dalej nie wiem jak to zrobić, można jaśniej, bardzo proszę
5 sty 18:34
albi: Określasz w jakich przedziałach funkcja pochodna jest większa od 0, jeżeli pochodna jest
większa od 0 to funkcja jest w tym przedziale rosnąca
5 sty 18:39
albi: Analogicznie gdy pochodna jest mniejsza od 0 to funkcja jest malejąca
5 sty 18:40
Lancelot: Czyli sin(x+ π/4) <0 w danym przedziale
x+ π/4 < 0 I rozwiązuje ten układ dobrze myślę?
5 sty 18:42
albi: Chcesz powiedzieć że sin(x + π/4) < 0 gdy x + 4/π < 0?
5 sty 18:45
Jerzy:
Widziałeś kiedyś na oczy wykres funkcji f(x) = sinx ?
5 sty 19:28
5 sty 20:21