trygonometria
Nikto0: Jak to rozwiązać

−2sin
2x=0 i nie rozumiem jak to rozwiązać sposobem 1 w linku rozwiązanie
zadania
https://zadania.info/d843/9354475 trzeciej liniki nie rozumiem
1 sty 20:48
Des:
sin(a+b) = sina*cosb+cosa*sinb
1 sty 20:57
Nikto0: Dalej nie rozumiem skąd się wzięła trzecia linika.
1 sty 21:05
Szkolniak: | √2 | | π | | √2 | | π | |
| =cos |
| i |
| =sin |
| |
| 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
1 sty 21:08
Jerzy:
Czy ty udajesz głupią, czy jesteś ?
− 2sin2x = 0 ⇔ sin2x = 0 ⇔ sinx = 0 ⇔ x = kπ
1 sty 21:20
Szkolniak: Mam wrażenie że niektórzy odpowiadają tutaj i od drugiej strony jest zero analizy tego co
piszemy..
1 sty 21:27
ite: Panowie, mimo to nie przestawajcie być uprzejmi wobec kobiet.
1 sty 21:36
tiaaa:
Jerzy? czy ABC?
1 sty 21:43
ite: Jest pierwszy dzień Nowego Roku, to może ogólniej (czyli jak najmniej osobiście, bez akcentów
feminiznu i internacjonalizmu itp.).
Miło jak byśmy wszyscy byli wobec siebie uprzejmi i cierpliwi.
Bardzo ładny punkt jest w regulaminie matematyka.pl : każdy ma prawo do niewiedzy. Ja dodam
jeszcze, niech ma prawo do niezrozumienia najdoskonalszych nawet tłumaczeń.
1 sty 21:55
Nikto0: Może ktoś to dokładniej rozpisać? Jak w wyniku przekształceń otrzymać wyrażenie zawarte w
trzeciej linice.
Próbowałam to zrobić ale nie otrzymałam dobrego wyniku.
2 sty 12:48
Pytający:
| | sin(x) | | sin(x) | |
(1 − |
| ) * (1 + sin(2x)) = 1 + |
| |
| | cos(x) | | cos(x) | |
⇔
| | sin(x) | | sin(x) | |
cos(x) * (1 − |
| ) * (1 + sin(2x)) = cos(x) * (1 + |
| ) |
| | cos(x) | | cos(x) | |
⇔
(cos(x) − sin(x)) * (1 + sin(2x)) = (cos(x) + sin(x)) //
1543
⇔
(cos(x) − sin(x)) * (1 + 2sin(x)cos(x)) = cos(x) + sin(x)
2 sty 13:08
Nikto0: To wiem ale nie rozumiem sposobu 1 z linku trzeciej liniki
2 sty 13:15
Szkolniak: | √2 | | π | | π | | √2 | |
| *sinx=cos |
| *sinx, bo cos |
| = |
| |
| 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
2 sty 13:20
Pytający:
To przeczytaj ponownie (?) tutejszy wpis Szkolniaka.
2 sty 13:20
Nikto0: Dziękuję.
2 sty 13:21